Reklama

Ciasta i desery

Życie ze smakiem

Nasz redakcyjny przepiśnik

Karnawał to na całym świecie czas zabaw, a wraz z nimi smakowitych słodyczy. Choć w większości są smażone w głębokim tłuszczu, w tym czasie można sobie na nie pozwolić. Tym razem karnawałowe słodkości zaproponowane przez tych, którzy tworzą "Niedzielę".

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Karnawałowe róże od Igi

SKŁADNIKI :
*1,5 szklanki mąki tortowej
*2 żółtka
*4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
*2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
*Dodatkowo: olej do smażenia, dowolna konfitura (pół słoiczka), cukier puder do oprószenia, mąka pszenna do posypania stolnicy, białko do smarowania

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną.
2. Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko. Wykrawamy po trzy różnej wielkości krążki. Każdy z nich nacinamy po bokach kilka razy.
3. Krążki układamy jeden na drugim – od największego do najmniejszego, ich środki smarujemy białkiem za pomocą pędzelka, a na koniec środek dociskamy palcem.
4. Róże smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony. Usmażone dokładnie odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5. Konfiturę przekładamy do rękawa cukierniczego lub tuby do dekoracji tortu. Na każdej różyczce wyciskamy rozetkę konfitury. Oprószamy cukrem pudrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Faworki od Marzenki

SKŁADNIKI :
*200 g mąki
*5 żółtek
*1 łyżka masła
*1-2 łyżek spirytusu, rumu lub wódki
*4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
*szczypta soli
*500 g tłuszczu do smażenia (olej lub smalec)

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera lub ręcznie.
2. Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na części.
3. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy cienko na grubość 1 mm.
4. Nożem (lub radełkiem) kroimy paski o szerokości 3 cm i długości 8-10 cm. W środku paska robimy nacięcia, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.
5. W naczyniu rozgrzewamy tłuszcz, faworki smażymy na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem z wanilią.

Hiszpańskie churros od Igi

SKŁADNIKI:
*30 g masła
*szczypta soli
*2 łyżki cukru
*200 g mąki pszennej
*2 jajka
*250 ml wody
*tłuszcz do smażenia, np. olej rzepakowy lub smalec
*cukier puder do posypania
*polewa czekoladowa (z połowy porcji) według przepisu na opakowaniu

Reklama

Wykonanie:
1. Wodę, masło, sól i cukier gotujemy, aż masło się rozpuści.
2. Wsypujemy całą mąkę i szybko mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy dalej na małym ogniu, energicznie mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
3. Zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy jedno jajko i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy drugie jajko. (Ciasto powinno być jednolite, gładkie i gęste).
4. Tłuszcz rozgrzewamy w garnku do temperatury 180°C.
5. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy ok. 1cm) np. w kształcie zamkniętej gwiazdki.
6. Ciasto wyciskamy na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski. Odcinamy je nożyczkami lub nożem.
7. Churros smażymy z dwóch stron, każda po ok. 2 min na złoto-brązowy kolor.
8. Usmażone wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe lub chłodne posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.

Oponki serowe Marzenki

SKŁADNIKI:
*400 g mąki
*300 g białego sera (przecisnąć przez praskę)
*2 jajka
*1/2 szklanki cukru
*6 łyżeczek gęstej śmietany
*6 łyżek oleju
*2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
2. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy szklanką krążki i środki krążka np. małym kieliszkiem.
3. Powstałe w ten sposób oponki smażymy na rozgrzanym oleju (tak jak pączki).
4. Odsączamy na ręczniku papierowym. Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem z wanilią.

Ciasteczka półfrancuskie Halinki

SKŁADNIKI:
*8 szklanek mąki
*500 g masła roślinnego
*1/2 litra gęstej śmietany
*4 żółtka
*40 g drożdży
*2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Z powyższych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz.
2. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy foremkami ciasteczka, smarujemy białkiem (pędzelkiem) i maczamy w cukrze (najlepiej gruboziarnistym).
3. Pieczemy w temp. 180°C ok. 10 min na złoty kolor.

2024-01-09 11:42

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dania z białej kapusty

W polskiej kuchni biała kapusta zajmuje miejsce szczególne i jest podstawą wielu tradycyjnych dań. Smakuje wyśmienicie zarówno na surowo, jak i duszona, kiszona, gotowana czy zasmażana. Polecamy bigos ze słodkiej kapusty. Robi się go nieco inaczej niż tradycyjny, ale jest równie smaczny.

CZYTAJ DALEJ

Co nas dzieli niech nas łączy

2024-05-08 07:29

[ TEMATY ]

historia

felieton

Samuel Pereira

Materiały własne autora

Samuel Pereira

Samuel Pereira

Na początku chciałbym gorąco i serdecznie przywitać się z czytelnikami portalu „Niedziela”! Jestem zaszczycony tym, że mogę publikować na łamach portalu, który wyrósł w tradycji tygodnika, który za dwa lata obchodzić będzie swoje 100. urodziny i jest na stałe wpisany w polską historię.

W czasie II wojny światowej czasopismo „Niedziela”, a konkretnie jego nazwa została zawłaszczona przez Niemców na potrzeby dodatku do gadzinowego Kuriera Częstochowskiego, a powojenne aresztowanie redaktora naczelnego wznowionego pisma, ks. Antoniego Marchewkę to był tylko jeden z elementów prześladowań ze strony komunistów, których tygodnik „Niedziela” niesamowicie „uwierał”. Czym? Tym samym co dziś uwiera wrogów Kościoła Katolickiego: pomocą duchową i otuchą jaką otrzymywali Polacy, nauczaniem o zbawieniu, prawdzie i kłamstwie, złu i dobru oraz naturze ludzkiej. Ostatecznie w 1953 r. pismo zostało przez władze komunistyczne zawieszone, a w latach 80. ubiegłego tygodnik było wielokrotnie obiektem ingerencji cenzorskich.

CZYTAJ DALEJ

Rada KEP ds. Migracji, Turystyki i Pielgrzymek m.in. o obowiązku towarzyszenia uchodźcom i migrantom

2024-05-09 13:44

[ TEMATY ]

KEP

migracja

Episkopat News

Praktyczne formy wypełniania chrześcijańskiego obowiązku towarzyszenia uchodźcom i migrantom w Polsce były głównym tematem obrad Rady Konferencji Episkopatu Polski ds. Migracji, Turystyki i Pielgrzymek, która spotkała się 8 maja w Warszawie.

„Zjawisk związanych z migracjami, również przymusowymi, nie można już traktować jako przejściowych anomalii, lecz trzeba postrzegać jako jedne z kluczowych wyzwań współczesności. Dla chrześcijan oznacza to przynaglenie do podejmowania konkretnych działań wspierających przybyszów i budowania w swoich środowiskach potrzebnej kultury spotkania. Jej wyrazem jest także aktywny sprzeciw wobec wszelkich działań, mających na celu wykorzystywanie cudzoziemców oraz ich krzywdzące stygmatyzowanie” - czytamy w komunikacie po spotkaniu Rady.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję