Reklama

Z naszej kuchni

Na drugie danie

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gołąbki z włoskiej kapusty

(Przepis na 6 porcji)

1 duża, lekko związana główka włoskiej kapusty.
Farsz: 2 gotowane lub upieczone piersi z kurczaka, 1 cebula, 25 dag pieczarek, 1 kopiasta łyżka tartej bułki, 2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony), tłuszcz do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Sos: 1 szklanka śmietany, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka lub przyprawy do zup.

Obraną z wierzchnich, grubych, zielonych liści kapustę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą, dodajemy po łyżeczce soli i cukru, zagotowujemy, trzymamy we wrzątku nie dłużej jak 5 min - wylewamy na sito, odstawiamy do wychłodzenia i odsączenia.
Farsz: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i posiekane nożem mięso, składniki razem zasmażamy, często mieszając; dodajemy tartą bułkę, przyprawy i koperek. Gdy farsz jest zbyt ścisły, dodajemy łyżkę rosołu; gdy zbyt lekki - trochę tartej bułki. Przestudzone liście kapusty rozkładamy na desce, na nich - w równych ilościach - układamy porcje farszu, zwijamy, spinamy szpadkami lub obwiązujemy bawełnianą nitką. Pozostałymi liśćmi wykładamy spód wysmarowanej tłuszczem brytfanki, na nich układamy gołąbki, całość lekko oprószamy przyprawami, podlewamy niewielką ilością wody, w której gotowała się kapusta, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Gołąbki puszczą sporo sosu.
Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do sosu, zagotowujemy, trzymamy chwilę na ogniu, by mąka straciła smak surowizny; gdy trzeba - doprawiamy do smaku. Sos powinien być gęsty, aromatyczny i jasny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Omlet dla smakosza

(Przepis na 2 porcje)

Biała część dorodnego pora, 1 łyżka masła, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 1 łyżka pikantnego keczupu, 4 jajka, 4 łyżki mleka.

Dokładnie wymyty por kroimy w cienkie krążki, zasmażamy na maśle, często mieszając. Gdy zmięknie, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, keczupem i dusimy pod przykryciem przez 5-7 min.
Jajka lekko ubijamy z mlekiem - powinny się spienić i dokładnie połączyć, zalewamy nimi usmażone pory. Patelnię przykrywamy i na średnim ogniu smażymy omlet tak długo, aż jego wierzch będzie całkowicie ścięty. Podajemy prosto z patelni, na wygrzanym talerzu, przekrojony na połowę, z dodatkiem pikantnej sałatki z pomidorów lub z pikantnym gorącym sosem, np. pomidorowym lub grzybowym.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Premiera filmu "Brat Brata"

2024-05-14 00:19

ks. Łukasz

Podczas panelu dyskusyjnego

Podczas panelu dyskusyjnego

Premiera kinowa to nie tylko okazja do obejrzenia konkretnego obrazu, który chce przekazać reżyser, ale to także okazja do poznania konkretnej historii. Tym razem był to ks. Jerzy Adam Marszałkowicz.Film “Brat Brata” mówiący o nim, ale też o dziele, jaki stworzył czyli Towarzystwie Pomocy Brata Alberta cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Sala kinowa zapełniła się po brzegi.

W sali kina “Nowe Horyzonty” we Wrocławiu odbyła się nie tylko premiera filmu, ale także rozmowa o nim i dziele pomocy osobom w kryzysie bezdomności. Było to pewnego rodzaju dopowiedzenie tego, czego w filmie nie udało się zamieścić, bo przecież taka produkcja ma ograniczone ramy, a mówimy tu o człowieku skromnym, lecz wielkiego formatu, który dla tych, którym służył i nie tylko uchodzi za człowieka świętego.

CZYTAJ DALEJ

Fatima - główne treści orędzia Matki Bożej

[ TEMATY ]

Fatima

100‑lecie objawień fatimskich

Fatima – wizerunki Dzieci Fatimskich/Fot. Graziako/Niedziela

Od maja do października 1917 roku - gdy toczyła się pierwsza wojna światowa, kiedy w Portugalii sprawował rządy ostro antykościelny reżim, a w Rosji zaczynała szaleć rewolucja - na obrzeżach miasteczka Fatima, w miejscu zwanym Cova da Iria, Matka Boża ukazywała się trojgu wiejskim dzieciom nie umiejącym jeszcze czytać. Byli to Łucja dos Santos (10 lat), Hiacynta Marto (7 lat) i Franciszek Marto (9 lat). Łucja była cioteczną siostrą rodzeństwa Marto. Pochodzili z podfatimskiej wioski Aljustrel, której mieszkańcy trudnili się hodowlą owiec i uprawą winorośli.

Wcześniej, zanim pastuszkom objawi się Matka Boża, przez ponad rok, od marca 1916 roku, przygotowuje ich na to Anioł. Na wzgórzu Loca do Cabeco dzieci odmawiają różaniec i zaczynają zabawę. Raptem, gdy słyszą silny podmuch wiatru widzą przed sobą młodzieńca. Przybysz mówi: Nie bójcie się, jestem Aniołem Pokoju, módlcie się razem ze mną". Następnie uczy ich jak mają się modlić, słowami: "O mój Boże, wierzę w Ciebie, uwielbiam Cię, ufam Tobie i kocham Cię. Proszę, byś przebaczył tym, którzy nie wierzą, Ciebie nie uwielbiają, nie ufają Tobie i nie kochają Ciebie". Nakazuje im modlić się w ten sposób, zapewniając, że serca Jezusa i Maryi słuchają uważnie ich słów i próśb.

CZYTAJ DALEJ

Ania Broda: pieśni maryjne są bezcennym skarbem kultury

2024-05-14 15:52

[ TEMATY ]

muzyka

pieśni maryjne

Magdalena Pijewska/Niedziela

Pieśni maryjne są bezcennym skarbem kultury ze względu na piękno języka, słownictwo i oryginalne melodie - mówi KAI Ania Broda. Pieśni biblijne i apokryficzne, balladowe i legendy, pogrzebowe i weselne, pielgrzymkowe czy mądrościowe - to pobożnościowe, ale i kulturowe bogactwo tradycyjnej muzyki, jaką Polacy przez pokolenia oddawali cześć Maryi. O dawnych polskich pieśniach maryjnych - ich znaczeniu, źródłach, rodzajach i bogactwie - opowiada wokalistka, cymbalistka, kompozytorka i popularyzatorka dawnych polskich pieśni. Wydała m. in. z Kapelą Brodów płytę "Pieśni maryjne".

- Jest tak wiele ważnych dla mnie pieśni maryjnych, że trudno mi wybrać, które lubię najbardziej. Każda z nich ma swoje miejsce w mojej codzienności i swoją funkcję. Mam wrażenie, że jest to zbiór pieśni religijnych niezwykle zróżnicowany w formie tekstowej, w narracji, ale też w formie muzycznej. Takie pachnące ziołami i kwiatami królestwo pomocy. Niebieskie Uniwersum z liliami w herbie - opowiada w rozmowie z KAI Ania Broda.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję