Reklama

Surówki i sałatki

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Ojciec Jan, kapucyn, przez wiele lat proboszcz i zarazem kustosz sanktuarium św. Ojca Pio w Terliczce koło Rzeszowa, gdzie przyjmował licznych pielgrzymów. Obecnie pracuje na placówce zakonnej w Nowej Soli. Chętnie dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z naszymi Czytelnikami.

Składniki:

70 dag ziemniaków
1 większy ogórek konserwowy
15 dag surowego wędzonego boczku
1 łyżka masła
mały słoiczek majonezu
sól
pieprz
sok z cytryny
pół pęczka szczypiorku

Wykonanie:

Ziemniaki wyszorować, nieobrane zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości. Odcedzić, a wystudzone pokroić w talarki. Ogórek pokroić w plasterki, połączyć z ziemniakami. Boczek pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na maśle, aż będzie chrupki. Dodać do ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połączyć z majonezem, delikatnie mieszając. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

2012-11-19 14:14

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pischinger

Niedziela Ogólnopolska 18/2019, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako/Niedziela

Zamiast kupować gotową masę krówkową, można ją zrobić samemu.

Składniki:
• 6 dużych wafli
• 20 dag masła
• szklanka mleka
• 4 łyżki cukru
• cukier wanilinowy
• 2 łyżki kakao
• szklanka mleka w proszku
• garść łuskanych orzechów

CZYTAJ DALEJ

MŚ 2022 - kończy się faza grupowa

2022-12-02 07:06

PAP/EPA/Georgi Licovski

W piątek zakończy się faza grupowa piłkarskich mistrzostw świata w Katarze. Z grup G i H pewne awansu są już Brazylia i Portugalia, a na dwa ostatnie wolne miejsca w fazie pucharowej apetyt ma wciąż sześć drużyn.

"Canarinhos" od 2002 roku czekają na szósty tytuł mistrza świata. Tegoroczny turniej zaczęli z wysokiego pułapu, pokonując na inaugurację Serbię 2:0, a następnie Szwajcarię 1:0. Mają komplet punktów i w ostatnim spotkaniu z Kamerunem zagrają w rezerwowym składzie, co trener Tite już zapowiedział piłkarzom.

CZYTAJ DALEJ

Kraków Airport: karp w samolocie, opłatek na pokładzie - jak je przewozić?

2022-12-02 18:50

[ TEMATY ]

wigilia

lotnisko

karp

Karol Porwich /Niedziela

Lotnisko w Krakowie-Balicach przypomina, że w okresie świątecznym wielu pasażerów, udając się na święta Bożego Narodzenia do swoich bliskich, przewozi okolicznościowe potrawy, które wymagają specjalnym restrykcjom przy kontroli bezpieczeństwa.

Jak zauważa rzecznik prasowy Kraków Airport Natalia Vince, dużo łatwiej jest przewozić potrawy świąteczne na terenie Unii Europejskiej. - Produkty pochodzenia zwierzęcego można przewozić w ramach UE w ilościach przeznaczonych do własnego użytku. Należy tutaj jednak pamiętać, że ryba jest kłopotliwym towarem z uwagi na zapach, więc rekomendowane jest zapakowanie np. hermetyczne które: po pierwsze umożliwi jej lepsze przechowanie i opóźni psucie, a po drugie nie uprzykrzy podróży innym pasażerom - mówi KAI Natalia Vince.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję