Reklama

Wiadomości

Jak zadbać o odporność jesienią i zimą?

Odporność buduje się przez cały rok. Świadome dbanie o zdrowie pomaga usprawnić pracę układu immunologicznego, który jest odpowiedzialny za szybką reakcję organizmu na atak drobnoustrojów chorobotwórczych. Sprawdź, co możesz zrobić, by dodatkowo wesprzeć swoją odporność w sezonie infekcyjnym, czyli jesienią i zimą!

[ TEMATY ]

zima

aktywność

odporność

Jesień

prawidłowy sen

Fotografia sponsora

Jak zadbać o odporność jesienią i zimą?

Jak zadbać o odporność jesienią i zimą?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Spacery jesienne i zimowe dla pobudzania odporności

Chociaż pogoda nie zawsze do tego zachęca, jesienią i zimą niezwykle istotna jest regularna aktywność fizyczna na świeżym powietrzu. Wystarczy ubrać się odpowiednio, by zabezpieczyć organizm przed wychłodzeniem i nie dopuścić do przegrzania. Najlepiej spacerować w lesie, w parku lub w innym miejscu z dala od zanieczyszczeń powietrza.

Podczas umiarkowanej aktywności na świeżym powietrzu jesienią i zimą organizm ma kontakt z niższą temperaturą. Efektem jest stymulacja układu odpornościowego i usprawnienie bariery ochronnej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Rola odpoczynku i snu

W czasie snu organizm regeneruje się. Uruchamiają się wtedy procesy naprawcze. Prawidłowy sen trwający około 8 godzin pozytywnie wpływa na odporność - warto pamiętać o tym także jesienią i zimą.

Doceń rolę snu i staraj się chodzić spać codziennie o zbliżonej porze. Zadbaj o to, by przedtem dokładnie wywietrzyć sypialnię. Ułatwisz sobie zasypianie, gdy zjesz kolację 2-3 godziny wcześniej. Wieczorem ogranicz korzystanie z urządzeń elektronicznych. Zamiast tego możesz poczytać książkę lub posłuchać spokojnej muzyki.

Reklama

Odpoczynek i długi sen sprzyjają relaksowi. Unikanie przemęczenia to jeden z warunków sprawnego działania układu odpornościowego. Dlatego szczególnie jesienią i zimą ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy wysiłkiem a odpoczynkiem. Ćwiczenia rozciągające, medytacje, ulubiona lektura czy angażujące hobby to wspaniały sposób na odprężenie.

Uzupełnianie witamin – produkty naturalne i suplementy

Jesienią i zimą dbaj o dietę – postaw na ciepłe, sycące posiłki bogate w witaminy C, E, wit. z grupy B, kwas foliowy, selen, żelazo i cynk. Możesz uzupełniać witaminy i minerały w diecie, sięgając po dobrej jakości suplementy.

Od września warto także pamiętać o witaminie D, która przyjmowana regularnie wspiera organizm w walce z infekcjami i wzmacnia odporność. Należy ją stosować w odpowiedniej dawce codziennie od jesieni do wiosny, ponieważ w klimacie środkowoeuropejskim naturalna produkcja tej witaminy nie pokrywa zapotrzebowania organizmu. Suplementacja może być przydatna z uwagi na sezonowość wielu warzyw i owoców.

Dobrze jest też spożywać nabiał, zdrowe tłuszcze, nasiona, orzechy i produkty zbożowe takie jak kasze oraz pieczywo pełnoziarniste. Mięso, ryby i jaja należy jeść regularnie, ponieważ dostarczają wysokiej jakości białka i cennych tłuszczów zwierzęcych, które pozytywnie działają na odporność. Dlatego w jesienne i zimowe miesiące warto zwrócić uwagę na swoją dietą.

Odpowiednio zaplanowany jadłospis w połączeniu z suplementacją zapewni organizmowi dostawę wszystkich składników niezbędnych do budowania odporności. Takich informacji udzieliła mgr farm. Karina Braja – ekspertka z portalu rezerwacyjnego medicare.pl.

Produkty naturalne jako wsparcie odporności jesienią i zimą

Reklama

Codzienne pożywienie jesienią i zimą powinno być sycące i pełne wartościowych składników. Dlatego w diecie powinny pojawiać się warzywa pod każdą postacią – surowe, pieczone, gotowane, a także kiszone. Proces fermentacji nie tylko przedłuża trwałość jarzyn, ale też wpływa na składniki zawarte w pożywieniu. W kiszonych produktach znajdują się spore ilości antyoksydantów oraz probiotyków. Przeciwutleniacze pomagają zwalczyć wolne rodniki, a probiotyki wspomagają florę jelitową.

Warto też pić ciepłe napary ziołowe i herbaty. Dodatek miodu, imbiru czy soku malinowego zwiększy ich prozdrowotne właściwości.

Jesienią i zimą należy pamiętać o ubraniu dostosowanym do warunków atmosferycznych, o odpowiedniej dawce świeżego powietrza, aktywności i odpoczynku. Zadbaj o to, by w diecie pojawiały się cenne witaminy i minerały. Spożywaj ciepłe posiłki i nawadniaj się, a do napojów dodaj miód i imbir.

2024-10-23 11:55

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rzym w szponach mrozu

[ TEMATY ]

zima

Włodzimierz Rędzioch

Po ciepłym grudniu, na początku roku w Rzymie temperatury spadły poniżej zera. W nocy termometry wskazjuą – 3°C.

Dla Polaków to coś normalngo, dla rzymian to coś wyjątkowego. Tym bardziej, że od kilku dni wieją silne i bardzo zimne wiatry z północy. I to właśnie wiatry sprawiają, że temperatura odczuwalna jest o wiele niższa.
CZYTAJ DALEJ

Abp Wojda wygłosi katechezę podczas rzymskiego jubileuszu seminarzystów i kapłanów

2025-06-17 14:49

[ TEMATY ]

abp Tadeusz Wojda SAC

Karol Porwich/Niedziela

Arcybiskup Tadeusz Wojda

Arcybiskup Tadeusz Wojda

Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Tadeusz Wojda SAC będzie przewodniczył polskojęzycznej Mszy św. podczas uroczystości jubileuszowych Roku Świętego, dedykowanych seminarzystom i kapłanom. Wygłosi również dla nich katechezę, poświęconą tematowi kapłanów, jako głosicieli nadziei.

Polskojęzyczna Msza św. dla uczestników jubileuszych spotkań seminarzystów i kapłanów zostanie odprawiona we wtorek, 24 czerwca o godz. 18.00 w rzymskiej bazylice Matki Bożej Ołtarza Niebiańskiego (Santa Maria in Aracoeli) na Wzgórzu Kapitolińskim. Eucharystia, której będzie przewodniczył abp Tadeusz Wojda SAC, zgromadzi ponad 200 seminarzystów, którzy przyjadą do Rzymu z jubileuszową pielgrzymką, a także towarzyszących im kapłanów. Za służbę ołtarza odpowiadać będą klerycy diecezji siedleckiej, natomiast śpiewy podczas liturgii będą animowali alumni seminarium krakowskiego.
CZYTAJ DALEJ

Jubileusz 50-lecia kapłaństwa w Przemyślu

2025-06-18 09:02

kl. Krzysztof Zawada

Jubilaci z abp. Adamem Szalem

Jubilaci z abp. Adamem Szalem

W kaplicy Wyższego Seminarium Duchownego w Przemyślu, kapłani rocznika święceń 1975 obchodzili złoty jubileusz kapłaństwa. Mszy św. przewodniczył abp Adam Szal, homilię natomiast wygłosił ks. prof. Stanisław Haręzga.

We wstępie do Eucharystii abp Adam Szal mówił: - Zawsze ilekroć wracamy do naszego seminarium, zapewne odżywają wspomnienia, zwłaszcza gdy wchodzimy do tej kaplicy tak bardzo omodlonej przez pokolenia kapłanów. Modlimy się, dziękując Panu Bogu za te lata naszego kapłaństwa, za te dokonania, których autorem był przede wszystkim Pan Bóg, w Trójcy Świętej jedyny, a my dokładaliśmy w jakiś sposób swoją cegiełkę, budując ten gmach żywej budowli jaką jest Kościół. Metropolita przemyski wskazał także na zmieniający się na przestrzeni minionych 50 lat obraz świata: - To też pewien symbol tych czasów, które przeżyliśmy w ciągu tych 50 lat, tak wiele się dokonało i czasy się zmieniły i rządy się zmieniły, a Kościół trwa. W myśl nauczania Kościoła, który naucza, że Kościół ma działać w takich warunkach, w których żyją uczniowie Chrystusa, chrześcijanie – zauważył ordynariusz przemyski.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję