Reklama

Z zakonnej kuchni

Desery świata

Baklawa deser bałkański

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Podobno baklawę przyrządzano w kuchniach pałacu Topkapi w Istambule, gdzie sułtan częstował nią janczarów.

Baklawa - popularny deser kuchni bałkańskiej, tureckiej, bułgarskiej. Klasyczną baklawę przygotowuje się z ciasta listkowego (nazwa bałkańska), zwanego też ciastem filo (nazwa grecka), my jednak proponujemy wykorzystać popularniejsze ciasto francuskie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Przekłada się je pokrojonymi orzechami włoskimi lub migdałami, z dodatkiem cukru albo miodu.

Reklama

Tak przygotowany przysmak zapieka się, a następnie kroi w kwadraty lub romby i zwykle polewa lukrem.

Składniki:
• 40 dag ciasta francuskiego
• 30 dag mieszanki orzechów włoskich i migdałów
• 5 dag cukru pudru
• 1 łyżeczka cynamonu
• 10 dag masła
• 1/3 szklanki cukru (brązowego lub białego)
• 3 łyżki miodu
• ¾ szklanki wody
• 1 cytryna (sok i otarta skórka)
• 1 goździk

Wykonanie:
Orzechy i migdały zemleć w maszynce, wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem.
Masło roztopić. Ciasto francuskie rozwałkować na placek o wymiarach 60 x 30 cm i podzielić na trzy pasy 20 x 30 cm. Jeden placek włożyć do brytfanny i posmarować połową roztopionego masła. Rozłożyć na nim połowę zmielonej mieszanki, przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować roztopionym masłem, resztą mieszanki i przykryć trzecim plackiem, docisnąć. Powierzchnię lekko nakroić radełkiem w kwadraty. Posmarować ciasto wodą i piec 30 min w 180o C.
W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotować syrop. Do rondelka wlać wodę, miód, sok z cytryny, następnie dodać cukier, goździk i kawałek skórki z cytryny. Gotować na dużym ogniu przez 10 min, od czasu do czasu przemieszać.
Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika, ostudzić i polać ciepłym syropem.
Odstawić na godzinę.

2014-07-08 13:29

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa grzybowa

[ TEMATY ]

kuchnia

jedzenie

GRAZIAKO

Składniki

CZYTAJ DALEJ

Przerażający projekt w Belgii: eutanazja dla „ludzi zmęczonych życiem”

2024-04-17 09:46

[ TEMATY ]

eutanazja

Belgia

Adobe.Stock.pl

W Belgii mamy do czynienia z kolejną przerażającą odsłoną kultury śmierci. Luc Van Gorp, stojący na czele jednego z funduszy ubezpieczeń, których celem jest zapewnienie każdemu godnej opieki zdrowotnej, wyszedł z propozycją eutanazji dla „ludzi zmęczonych życiem”. W odpowiedzi belgijscy biskupi przypomnieli, że „ludzkie społeczeństwo zawsze opowiada się za życiem”.

Debatę na temat wspomaganego samobójstwa ludzi starszych Luc Van Gorp rozpoczął w minionym tygodniu na łamach flamandzkiej prasy. Powołał się przy tym w szczególności na presję finansową na system opieki zdrowotnej, jaką niesie ze sobą opieka nad ludźmi starszymi i często chorymi. W dwóch dziennikach zaproponował on radykalne rozwiązanie „kwestii starzenia się społeczeństwa”. Podkreślił, że „ci, którzy są zmęczeni życiem, powinni mieć możliwość spełnienia swojego pragnienia o końcu życia”. Wskazał, że „nie można przedłużać życia tych, którzy sami już tego nie chcą, bo chodzi o budżet i kosztuje to rząd duże pieniądze”. Zauważył, że w starzejących się społeczeństwach Europy jest to ogromny problem, brakuje też niezbędnego personelu do opieki.

CZYTAJ DALEJ

XXIV Dzień Papieski pod hasłem „Święty Jan Paweł II. Ewangelia starości i cierpienia”

2024-04-17 14:19

[ TEMATY ]

Dzień Papieski

PAP/Piotr Nowak

Pod hasłem „Święty Jan Paweł II. Ewangelia starości i cierpienia” będzie obchodzony 13 października w Polsce i środowiskach polonijnych na całym świecie XXIV Dzień Papieski. Dzień ten upamiętnia pontyfikat Papieża Polaka i jest okazją do wsparcia zdolnej młodzieży z małych miejscowości, którą opiekuje się Fundacja „Dzieło Nowego Tysiąclecia”.

O tym, co składa się co roku na obchody Dnia Papieskiego mówili przedstawiciele Fundacji w środę w Domu Arcybiskupów Warszawskich. Podsumowali także ubiegłoroczny, XXIII Dzień Papieski.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję