Reklama

Z zakonnej kuchni

Kwaśnica na wędzonych żeberkach

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kwaśnica to regionalne danie góralskie, serwowane zarówno w schroniskach, jak i w karczmach pod Giewontem. Przypomina trochę tradycyjny kapuśniak, choć niektórzy twierdzą, że jest od niego smaczniejsza. Aby uzyskać jej właściwy smak, trzeba koniecznie ugotować ją na wędzonych żeberkach. Kwaśnica jest zupą bardzo treściwą i sycącą. Doskonałą na chłodne dni.

Składniki:

• 70 dag wędzonych żeberek
• ½ kg kiszonej kapusty
• kilka plastrów wędzonego boczku
• warzywa: cebula, duża marchew, kilka ziemniaków
• przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużego garnka i zalać 2 l wody. Gotować ok. 20 min, aż żeberka będą miękkie. Dodać odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną, marchew, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować godzinę lub dłużej, aż kapusta będzie miękka. Pokrojony w plasterki boczek wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę i wszystko razem podsmażyć. Dodać do zupy i gotować jeszcze kilkanaście minut. W oddzielnym garnku ugotować w osolonym wrzątku obrane i pokrojone ziemniaki. Kiedy będą miękkie (ok. 15 min), odcedzić i dodać do zupy. Wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2014-11-25 14:59

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Niedziela Ogólnopolska 37/2017, str. 58

[ TEMATY ]

jedzenie

Graziako

Sezon na śliwki trwa w najlepsze, więc proponujemy szybkie i lekkie ciasto, czyli tartę z tymi owocami.

• 20 dag mąki
CZYTAJ DALEJ

Triduum Paschalne - trzy najważniejsze dni w roku

Niedziela legnicka 16/2006

Karol Porwich/Niedziela

Monika Łukaszów: - Wielkanoc to największe święto w Kościele, wszyscy o tym wiemy, a jednak wielu większą wagę przywiązuje do świąt Narodzenia Pańskiego. Z czego to wynika?
CZYTAJ DALEJ

Ciemna Jutrznia Wielkiego Piątku w katedrze łódzkiej

2025-04-18 10:40

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Ks. Paweł Kłys

W Wielki Piątek Męki Pańskiej, w godzinach porannych, wierni gromadzą się w świątyniach, aby pod przewodnictwem swoich duszpasterzy, sprawować Liturgię Godzin (Jutrznię i Godzinę Czytań).
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję