Reklama

Wiadomości

Zupa pieczarkowa

Aromatyczna zupa pieczarkowa to wspaniały pomysł na codzienny obiad. Przepis pochodzi od p. Krystyny Szymonik z Częstochowy.

Niedziela Ogólnopolska 23/2015, str. 58

[ TEMATY ]

zupy

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg pieczarek

• warzywa: marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 1 cebuli (lub 1/3 paczki mrożonych warzyw pokrojonych w słupki)

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• gałązka lubczyku (świeżego lub mrożonego)

Reklama

• łyżka masła klarowanego

• serek topiony ementaler (ew. dodatkowo śmietana)

• przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

• 20 dag makaronu muszelki lub chrupkie pieczywo

Wykonanie:

Na patelni przesmażyć na maśle klarowanym cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodać warzywa pokrojone w słupki, przesmażyć. Przełożyć do garnka z wodą lub wywarem mięsnym (ok. 1,5 l), dodać ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk. Zagotować. Pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć bez tłuszczu na patelni. Dodać do wywaru i gotować przez 20 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Pod koniec dodać rozpuszczony wcześniej w małej ilości wywaru topiony serek, ewentualnie także śmietanę. Podawać z makaronem ugotowanym osobno w osolonej wodzie lub z chrupkim pieczywem.

Wykonanie: Graziako

2015-06-02 12:39

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa z marchwi z sezamem

Niedziela Ogólnopolska 8/2013, str. 38

[ TEMATY ]

jedzenie

zupy

Daniel Vincek/pl.fotolia.com

Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy. Bogaty wybór zup i dań z mięs i ryb, surówek i przetworów. Książkę polecamy wszystkim, którzy umieją piec i gotować, a także tym, którzy tej sztuki nie posiadają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o sztuce kulinarnej.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Dzieci pierwszokomunijne w redakcji „Niedzieli”

2024-05-14 12:40

[ TEMATY ]

dzieci

Niedziela

redakcja

Czarnożyły

Karol Porwich / Niedziela

Redakcję Tygodnika Katolickiego „Niedziela” odwiedziły dzieci pierwszokomunijne z parafii św. Bartłomieja Apostoła w Czarnożyłach.

CZYTAJ DALEJ

Łódź: Polsko – libańska przyjaźń

2024-05-14 15:20

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

Wernisaż prac polskich artystów, jakie wykonali w nawiązaniu do kultury Libanu, można było obejrzeć na wernisażu w klubokawiarni Fratelli Tutti.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję