Składniki:
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• kawałek pora
• ½ cebuli
• 2 garście świeżego zielonego groszku lub 1 puszka konserwowego
• 1,5 l wywaru mięsnego
• suszony lubczyk
• 2 łyżki masła klarowanego
• 1 topiony serek typu ementaler
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler i por zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można też użyć mrożonki warzywnej). Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle klarowanym na patelni. Dodać pozostałe warzywa i przesmażyć. Do gorącego wywaru dodać przesmażone warzywa, lubczyk i chwilę razem gotować. Dodać groszek – świeży lub z puszki wraz z zalewą. Gotować 15 min. Na koniec dodać rozprowadzony w wywarze (pół szklanki) serek. Odstawić do przestygnięcia. Zmiksować. Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.
Wykonanie: Graziako
Pomóż w rozwoju naszego portalu