Listę uczynków miłosierdzia wobec ciała rozpoczyna bardzo prosty nakaz z nauczania Pana Jezusa: głodnych nakarmić. Jedna z podstawowych potrzeb człowieka – zaspokojenie głodu jest jednocześnie nakazem dla wszystkich sytych, by nie zapominali o tej ważnej potrzebie innych.
Podstawowym daniem, a jednocześnie symbolem pomagania w najpilniejszej potrzebie jest talerz ciepłej zupy. Dla niektórych bywa jedynym ciepłym posiłkiem w ciągu dnia. Wśród pracowników Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta powstał więc pomysł, by to zupę uczynić bohaterką akcji „Talerz miłosierdzia”, w której najważniejszy jest czyn miłosierdzia wobec potrzebujących. A zwyczajna, sycąca zupa jest właśnie takim gestem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Akcję „Talerz miłosierdzia” zapoczątkowało Towarzystwo pięć lat temu, na 30-lecie swojej działalności. Wówczas patronowali jej Grażyna Torbicka i Krzysztof Zanussi. Na rok 2016, z okazji 35-lecia powstania Towarzystwa we Wrocławiu oraz w 100. rocznicę śmierci jej Patrona, postanowiono akcję kontynuować w nowej odsłonie. Pracownicy i wolontariusze Towarzystwa przy współpracy wyjątkowych osób stworzyli unikatowy kalendarz, którego każda z 12 mistrzowsko wykonanych kart zawiera przepis i zdjęcie na ulubioną zupę jednej z gwiazd: Natalii Kukulskiej, Natalii Lubrano, Renaty Mauer-Różańskiej, Kingi Preis, Ewy Wachowicz, Siostry Moniki (Albertynki, gotującej w Watykanie), bp. Edwarda Janiaka, Krzysztofa Kiljańskiego, Piotra Kucharskiego, Roberta Makłowicza oraz Andrzeja Wrońskiego. Każdy miesiąc jest także opatrzony cytatem – myślą św. Brata Alberta.
Akcja nazwana „Pomagaj ze smakiem” ruszyła w Polskę. Pierwszą zupę z kalendarza według pomysłu biskupa kaliskiego Edwarda Janiaka (asystenta kościelnego Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta) ugotował 14 stycznia w swoim studio Piotr Kucharski, wrocławski laureat telewizyjnego konkursu „Gotuj o wszystko”. Spotkali się przy niej bp Edward Janiak, wiceprezydent miasta Anna Szarycz i członkowie TPBA. 100 litrów tej zupy zaraz pojechało do wrocławskiej placówki Towarzystwa, by nakarmić nią podopiecznych.
– Chcemy tą akcją skutecznie zachęcić Polaków do dzielenia się symbolicznym talerzem zupy z potrzebującymi – mówią pracownicy TPBA. Jednocześnie przestrzegają: – Pędzący świat może każdego z nas zmienić z bogatego w biednego, a przedsiębiorczego w bezradnego. Dlatego musimy pamiętać o pomaganiu i miłosierdziu.