Reklama

Z zakonnej kuchni

Zupa z porów i ciecierzycy

Zupa krem to doskonały pomysł na pożywne i rozgrzewające danie w chłodne popołudnia. Zupa podana z dodatkami może być samodzielnym daniem, tak jak ta proponowana przez nas – z porów i ciecierzycy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 litr bulionu drobiowego

• 2 duże pory

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 20 dag ciecierzycy

Reklama

• 1 ziemniak

• 2 ząbki czosnku

• 1 łyżka masła

• 1 łyżka oliwy

• sól, pieprz

• starty parmezan

Wykonanie:

Ciecierzycę namoczyć na noc, potem ugotować do miękkości. Pory opłukać, pokroić w cienkie paski. Czosnek obrać, wrzucić na patelnię razem z pokrojonymi porami i smażyć na oliwie przez kilka minut, następnie dodać odsączoną ciecierzycę i dalej smażyć. W garnku zagotować bulion, wrzucić przesmażone warzywa oraz obrany i pokrojony ziemniak. Doprawić solą, pieprzem i gotować 20 min. Zmiksować zupę. Podawać ze startym parmezanem.

Wykonanie: Graziako

2016-04-20 08:33

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa cebulowa

Smaczna i prosta zupa dla amatorów cebuli. Dobra na każdą porę dnia i roku. Przepis pochodzi od p. Krystyny Szymonik z Częstochowy.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Abp Galbas do kapłanów: biskup nie jest dozorcą księdza, ani jego strażnikiem

2024-03-28 13:23

[ TEMATY ]

Abp Adrian Galbas

Episkopat News/Facebook

Biskup nie jest dozorcą księdza, ani jego strażnikiem. Jeśli ksiądz prowadzi podwójne życie, jakąkolwiek postać miałoby ono mieć, powinien to jak najszybciej przerwać - powiedział abp Adrian Galbas do kapłanów. Metropolita katowicki przewodniczył Mszy św. Krzyżma w katedrze Chrystusa Króla w Katowicach. Podczas liturgii błogosławił oleje chorych i katechumenów oraz poświęca krzyżmo.

W homilii metropolita katowicki zatrzymał się nad znaczeniem namaszczenia, szczególnie namaszczenia krzyżmem, „najszlachetniejszym ze wszystkich dziś poświęcanych olejów, mieszaniną oliwy z oliwek i wonnych balsamów.” Jak zauważył, olej od zawsze, aż do naszych czasów wykorzystywany jest jako produkt spożywczy, kosmetyczny i liturgiczny. W starożytności był także zabezpieczeniem walczących. Namaszczali się nim sportowcy, stający do zapaśniczej walki. Śliski olej wtarty w ciało stanowił ochronę przed uchwytem przeciwnika.

CZYTAJ DALEJ

Rozważania bp. A. Przybylskiego: w Kościele spotykamy się ze Zmartwychwstałym pod postacią Chleba i Wina

2024-03-29 14:17

[ TEMATY ]

bp Andrzej Przybylski

Karol Porwich/Niedziela

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.

31 marca 2024, Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego, rok B

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję