Składniki:
puszka brzoskwiń
3 łyżki białego wina deserowego
3 łyżki płynnego miodu
łyżeczka cukru pudru do dekoracji:
bita śmietana
starta czekolada
zrumienione płatki migdałowe
lub posiekane orzechy
Wykonanie:
Brzoskwinie wyjąć z puszki, odsączyć. Włożyć (wgłębieniem po pestkach do góry) do szklanych pucharków.
3 łyżki syropu z brzoskwiń, cukier, miód i wino zagotować, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, zdjąć z ognia. Przestudzić.
Sosem napełnić wgłębienia w brzoskwiniach. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem deser przybrać bitą śmietaną i posypać obficie startą czekoladą, zrumienionymi płatkami migdałowymi lub orzechami.
Polać pozostałym sosem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu