Reklama

Niedziela Sandomierska

Smak regionalnych potraw

W Sandomierzu rozstrzygnięto konkurs o „Srebrną chochlę”.

Niedziela sandomierska 40/2020, str. VIII

[ TEMATY ]

Sandomierz

kulinaria

Ks. Wojciech Kania

Wydarzenie zgromadziło wielu sandomierzan i gości

Wydarzenie zgromadziło wielu sandomierzan i gości

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Na dziedzińcu Zamku Królewskiego w Sandomierzu zaprezentowali się przedstawiciele pięciu miast i gmin powiatu sandomierskiego w konkursie: „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Muzeum Okręgowe w Sandomierzu i odbyło się po raz osiemnasty.

Do zmagań kulinarnych o „Srebrną chochlę” zgłosili się przedstawiciele Dwikóz, Koprzywnicy, Sandomierza, Samborca i Zawichostu. – Każdy mógł odwiedzić przepiękne stoiska, na których królowały słodkości, bo taka tematyka obowiązuje w tej edycji konkursu, czyli słodkie wypieki i ciasta regionalne. Były one niezwykle barwne, a stoły były wypełnione smakołykami. Uważam, że taka impreza jest bardzo potrzebna. Zależy nam na promowaniu kuchni wiejskiej, lokalnej. Myślę, że każdego roku nam się to udaje – powiedziała Iwona Łukawska z działu etnograficznego Muzeum Okręgowego w Sandomierzu.

Jury konkursowe oceniało nie tylko walory smakowe ciast, ale również ich pochodzenie regionalne, technikę wykonania, dobór składników oraz formę prezentacji. „Srebrną chochlę”, czyli główną nagrodę w konkursie, zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Postronnej w gminie Koprzywnica za burocorza, czyli ciasto na bazie buraka cukrowego. – Cieszymy się bardzo. Myślę, że to nagroda zasłużona. Starałyśmy się, aby zająć pierwsze miejsce. Potrawa była faktycznie starodawna. Myślę, że na dożynkach czy innych imprezach gminnych burcorz będzie gościł jeszcze nie jeden raz. My się już o to postaramy – powiedziała Maria Lachtara z Koła Gospodyń Wiejskich w Postronnej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-09-30 11:18

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nie marnuj żywności

Niedziela wrocławska 47/2022, str. VIII

[ TEMATY ]

kulinaria

Ks. Łukasz Romańczuk/Niedziela

Ks. Witold Hyla w swojej kuchni

Ks. Witold Hyla w swojej kuchni

W gospodarstwach domowych rocznie marnuje się ok. 3 mln ton żywności. Dużo kupujemy i dużo wyrzucamy, a przecież marnowanie jedzenia to grzech. Małą podpowiedź w tej kwestii daje nam ks. Witold Hyla, proboszcz z wrocławskiej Kleciny.

Po raz kolejny zaglądamy na klecińską plebanię, aby poznać recepturę na pasztet, który możemy uzyskać z tzw. odzysku.

CZYTAJ DALEJ

Dziś Wielki Piątek - patrzymy na krzyż

[ TEMATY ]

Wielki Piątek

Karol Porwich/Niedziela

Wielki Piątek jest dramatycznym dniem sądu, męki i śmierci Chrystusa. Jest to dzień, kiedy nie jest sprawowana Msza św. W kościołach odprawiana jest natomiast Liturgia Męki Pańskiej, a na ulicach wielu miast sprawowana jest publicznie Droga Krzyżowa. Jest to dzień postu ścisłego.

Piątek jest w zasadzie pierwszym dniem Triduum Paschalnego. Dni najważniejszych Świąt Kościoła są bowiem liczone zgodnie z tradycją żydowską, od zachodu słońca.

CZYTAJ DALEJ

Zatęsknij za Eucharystią

2024-03-28 23:37

Marzena Cyfert

Mszy Wieczerzy Pańskiej przewodniczył bp Maciej Małyga

Mszy Wieczerzy Pańskiej przewodniczył bp Maciej Małyga

Tęsknimy za różnymi rzeczami (…) Czy kiedyś jednak tęskniłem za przyjęciem Komunii świętej? To jest chleb pielgrzymów przez świat do królestwa nie z tego świata – mówił bp Maciej Małyga w katedrze wrocławskiej.

Ksiądz biskup przewodniczył Mszy Wieczerzy Pańskiej. Eucharystię koncelebrowali abp Józef Kupny, bp Jacek Kiciński oraz kapłani z diecezji.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję