Reklama

Z zakonnej kuchni

Gęś duszona z kiszoną kapustą

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
1 mała gęś (2-2,5 kg)
1,5 kg kiszonej kapusty
5-6 dag suszonych grzybów
2 cebule
2 łyżki masła lub gęsiego smalcu
1 łyżka majeranku
sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
Grzyby namoczyć w 1 l wody (co najmniej 2 godziny). Gęś umyć, podzielić na 8 porcji, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Ułożyć na brytfance i na 5 minut wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Grzyby wyjąć z wody i pokroić w paski. Wodę, w której się moczyły, przecedzić przez gęste sito lub filtr do kawy. Kapustę wymieszać z grzybami, dodać wodę z grzybów i zrumienioną na tłuszczu cebulę. Wyjęte z brytfanny kawałki gęsi włożyć do kapusty tak, żeby je przykrywała. Na niewielkim ogniu dusić pod przykryciem półtorej godziny, w razie konieczności podlewając niewielką ilością wody. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawać tak, by kapusta była na spodzie, a gęsina na wierzchu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-11-04 10:45

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Donaty gwiazdki na tłusty czwartek

[ TEMATY ]

kuchnia

Monika Gorowa

Przepis na donaty idealne dla małych i dużych na pyszny deser nadesłała stała czytelniczka Monika Gorowa ze Świebodzina.

CZYTAJ DALEJ

Ważne jest nasze codzienne spotkanie z Bogiem

2024-04-15 15:07

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 16, 29-33.

Poniedziałek, 13 maja. Dzień powszedni albo wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Fatimskiej

CZYTAJ DALEJ

Polichna. Niebo otwarte dla wszystkich

2024-05-13 05:41

Małgorzata Kowalik

W niedzielę 12 maja, w kościele w Polichnie obchodzono odpust ku czci św. Izydora. Sumę odpustową odprawił i homilię wygłosił ks. Krzysztof Ciupak ( Puławy).

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję