Reklama

Z zakonnej kuchni

Na tłusty czwartek

Tłusty czwartek to najsłodszy dzień w roku, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Wypada on dokładnie 52 dni przed Wielkanocą – w tym roku 11 lutego.

W ten dzień każdy z nas może pozwolić sobie na chwilę zapomnienia i nie odmawiać sobie tej odrobiny rozkoszy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że tłusty czwartek to nie tylko pączki, faworki czy oponki. W wielu domach na stołach królują także racuchy. Najczęściej są to tradycyjne racuszki z jabłkami lub drożdżowe – puchate i mięciutkie niczym pączki, jeden ze smaków dzieciństwa sporej liczby Polaków. Jeżeli mamy ochotę na te słodkie placuszki, obowiązkowo posypane cukrem pudrem, nie odmawiajmy sobie tej przyjemności! Dodatkowo polecamy też przepis na łatwe i szybkie do zrobienia pączki serowe.

2021-02-03 10:04

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

O. Knabit na Tłusty Czwartek: czy sprawdziliśmy kiedyś, ile żywności marnujemy?

[ TEMATY ]

żywność

o. Leon Knabit

Tłusty Czwartek

Karol Porwich

O. Leon Knabit OSB w rozważaniach przed Tłustym Czwartkiem zachęcił na swoim blogu do zastanowienia się nad gospodarowaniem żywnością. - Czy sprawdziliśmy kiedyś, ile żywności marnujemy? - pyta benedyktyn.

Zakonnik podkreśla, że ma nadzieję, że nie będzie rodziny, w której w Tłusty Czwartek nie pojawią się pączki czy chrusty, zwane tu i ówdzie faworkami. - Mam też nadzieję, że nie ma wśród nas głodnych, mimo wielu problemów gospodarczych spowodowanych wirusem. Oby tak było na całym świecie, jednak tymczasem w wielu krajach sytuacja jest nie wesoła, więcej - tragiczna - zauważa.

CZYTAJ DALEJ

Diecezja opolska: neoprezbiterzy posłani do parafii

2021-06-09 10:14

[ TEMATY ]

Opole

zmiany księży

zmiany personalne

diecezja.opole.pl

3 neoprezbiterów z diecezji opolskiej zostało posłanych na parafie.

Ks. Michał Banaś pochodzi z parafii św. Marii Magdaleny w Łambinowicach. Urodził się 25 lutego 1992 r. jako syn Sławomira i Joanny. Ma dwójkę młodszego rodzeństwa – brata i siostrę. Szkołę średnią ukończył w Nysie, a po zdaniu egzaminu maturalnego studiował na Uniwersytecie Opolskim na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna uzyskując licencjat. Pracę magisterską pt. „Stosowanie nowych mediów w głoszeniu słowa Bożego na przykładzie działalności o. Adama Szustaka OP” napisał na seminarium naukowym z homiletyki, mediów i komunikacji pod kierunkiem ks. prof. Marka Lisa. Na obrazku prymicyjnym umieścił słowa pochodzące z Listu do Rzymian „Albowiem z Niego i przez Niego, i dla Niego jest wszystko. Jemu chwała na wieki! Amen”. Zainteresowaniami teologicznymi są teologia pastoralna oraz zagadnienia związane z homiletyką oraz mediami. Poza tym interesuje się turystyką, lotnictwem cywilnym, gotowaniem, majsterkowaniem, oraz lubi jazdę na rowerze.

CZYTAJ DALEJ

Bł. ks. Zygmunt Pisarski patronem miasta Krasnystaw

2021-06-13 16:19

Paweł Wysoki

Bł. ks. Zygmunt Pisarski został patronem miasta Krasnystaw. Uroczystości odbyły się 13 czerwca na rynku miejskim z udziałem m.in. abp. Stanisława Budzika, wicepremiera Jacka Sasina, burmistrza Roberta Kościuka, proboszczów i wiernych krasnostawskich parafii oraz przedstawicieli różnego szczebla władz, instytucji i służb mundurowych.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję