Składniki:
250 g świeżego szpinaku baby
1 łyżka masła naturalnego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz, tarta gałka muszkatołowa
2 jajka
1 płaska łyżka mąki
1 opakowania serka śmietankowego
1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
100 g wędzonego łososia
Wykonanie:
Świeży szpinak dokładnie opłucz, bardzo dokładnie osącz z wody i włóż na dużą patelnię z dodatkiem masła. Wciśnij do niego czosnek i mieszaj, aby zwiędł, ale się nie przypalił. Przełóż szpinak do wysokiego naczynia i zmiksuj na drobno, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę dokładnie ostudź, dodaj roztrzepane żółtka oraz mąkę i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ze szpinakiem.
Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm posmaruj masłem lub połóż na niej arkusz papieru do pieczenia. Otrzymaną masę szpinakową przełóż do formy i rozprowadź po całej powierzchni brytfanki. Nagrzej piekarnik do 175°C i piecz ok. 10 min. Wyłóż delikatnie na ściereczkę i odklej papier do pieczenia. Od razu po upieczeniu zawiń ciasto w ściereczkę i w takiej zrolowanej postaci całkowicie ostudź.
Serek wymieszaj z chrzanem (można lekko doprawić solą i pieprzem) i rozsmaruj na wewnętrznej stronie wystudzonej rolady. Wzdłuż jednego boku ułóż plasterki łososia i zawiń roladkę. Owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki, aby stężała.
Pokrój na 1,5-centymetrowe kawałki i zjedz ze smakiem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu