Główny cel projektu to opracowanie i wydanie książki kucharskiej zawierającej potrawy nie tylko tradycyjne dla kuchni obu regionów, ale przede wszystkim nowe receptury w oparciu o połączenie przepisów frankońskich i podkarpackich. Młodzież z tarnobrzeskiego liceum oraz würzburskiego gimnazjum zajęła się zatem charakterystycznymi dla obu regionów daniami, m.in.: schäufelami i kacapołami.
Reklama
Jak mówi Luiza Majcher, nauczyciel i opiekun projektu, jest on wyjątkowy: – Realizowaliśmy już różne projekty, ale ten jest zdecydowanie inny, bo zajmujemy się kuchnią. Jego celem jest uświadomienie młodzieży, jak ważną rolę odgrywa tradycyjna kuchnia w podtrzymywaniu i kreowaniu świadomości lokalnej społeczności, podtrzymywania zwyczajów i przynależności do konkretnego regionu. Niestety, pandemia i wynikające z niej restrykcje mocno nam utrudniają realizację projektu. Nie mogliśmy zorganizować warsztatów w kuchni z udziałem zawodowego kucharza, ponadto nie doszło do wyjazdów młodzieży – naszej do Frankonii i niemieckiej do nas na Podkarpacie. Nie tracimy jednak nadziei, że jednak chociaż raz zdołamy odwiedzić naszych partnerów w Niemczech. Gimnazjalistom z Würzburgu natomiast udało się dwukrotnie uczestniczyć w zajęciach kulinarnych, podczas których pod okiem kucharza przygotowywali swoje regionalne dania. My przygotowaliśmy przepisy na kilka potraw lasowiackich oraz z typowych dla obszaru Bieszczadów. Przetłumaczyliśmy je na język angielski i udostępniliśmy na platformie eTwinning, na której pracujemy, gdyż jak wspomniałam, projekt nie może być realizowany normalnie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Młodzież zaprojektowała logo projektu, przetłumaczyła regionalne przepisy na język angielski, przygotowała filmy instruktażowe nt. sposobu wykonania wybranej potrawy. Uczestnicy brali również udział w wideokonferencjach z kucharzami nt. zdrowego żywienia, zbilansowanej diety, tworzenia różnych potraw, a także estetyki dania i sposobu jego podania. Obecnie, pracując w grupach narodowych, skupiają się na przygotowaniu po sześć zestawów menu, by każde danie zawierało elementy typowe dla Podkarpacia i Frankonii.
– Na platformie spotkaliśmy się z naszymi koleżankami i kolegami z Niemiec. Wymieniliśmy informacje nt. siebie, co lubimy, co nas interesuje. Obecnie będziemy gotować potrawy – każdy ze swoim niemieckim partnerem. Stałe kontakty pozwalają nam poznać kulturę, tradycje i obyczaje Frankonii – mówi Amelia, uczennica II klasy liceum.
Tomasz Stróż, dyrektor tarnobrzeskiego liceum, podkreśla, iż obecny projekt to już kolejny, jaki realizowany jest wspólnie z Deutschhaus-Gymnasium oraz Fundacją Europafels.
– Dzięki naszej współpracy powstało sporo projektów. Jej efektem są m.in.: tablica upamiętniająca znanego tarnobrzeskiego malarza Mariana Ruzamskiego, umieszczona w centrum miasta, czy foldery informacyjne w języku niemieckim o naszym mieście (w Muzeum Historycznym Miasta Tarnobrzega) i w wersji polskiej poświęcone Würzburgowi, przeznaczone dla turystów z Polski, odwiedzających to miasto. Nasze projekty były doceniane jako przykład dobrych praktyk, otrzymywały także narodową oraz europejską odznakę jakości – informuje dyrektor.
Zwieńczeniem projektu będą wizyty młodzieży w Niemczech oraz Polsce, w trakcie których odbędą się imprezy charytatywne z serwowaniem potraw przygotowanych w oparciu o przepisy opracowane przez uczniów i zawarte w książce kucharskiej ich autorstwa. Zamknięcie projektu ma nastąpić 31 stycznia 2022 r.