Reklama

Polska

Osobowość

Z piwniczki plebana

Dzierżaniny to małopolska wioska Pogórza Rożnowskiego, ustytuowana wśród pól i lasów, gdzie podróżujący odkryje piękne krajobrazy, świeże powietrze, ciszę i... zdrową żywność.

Niedziela Ogólnopolska 34/2021, str. 60-61

[ TEMATY ]

zdrowa żywność

Karol Sudor

Ks. Kościółek

Ks. Kościółek

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Proboszczem tutejszej parafii Matki Bożej Częstochowskiej jest ks. Wojciech Kościółek. Na plebanii dostrzegamy kolekcję kaktusów, opuncji oraz inne okazy kwiatów doniczkowych. Wiele z nich zostało przywiezionych z odległych krajów, bo ks. Wojciech lubi podróżować i kocha kwiaty. Świadczą o tym także piękne róże i lilie kwitnące wokół kościoła. – Jestem pod wrażeniem natury, jej skarbów. Zachwycam się pięknem przyrody, śpiewem ptaków, kwiatami, które bardzo kocham – wyznaje proboszcz.

Nie potrafi żyć bez pracy

– Tu jest udokumentowana historia mego kapłaństwa. To Kamionka Wielka, gdzie się urodziłem i wychowałem, a to kościoły, gdzie pracował ks. Kościółek – stwierdza z uśmiechem, wskazując na fotografie i obrazy. Kapłan, który był na 12 parafiach wikariuszem, proboszczem został na 13. i od 16 lat służy w niej Kościołowi. Zapewnia, że wszędzie jest mu dobrze. Pokazuje portrety rodziców: – To Waleria i Franciszek. Mieli dziesięcioro dzieci, spośród których dwóch synów Pan powołał do kapłaństwa. Mój brat Stanisław przez 30 lat pracował w Austrii, gdzie był cenionym i lubianym duszpasterzem, a teraz jest na emeryturze i nadal tam służy. Rodziców miałem przecudownych, świętych. Mama zawsze zachęcała nas do modlitwy, a tatuś nauczył mnie pracowitości. To mi zostało. Nie potrafię żyć bez pracy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z plebanii udajemy się do kościoła. Proboszcz rozpoczyna modlitwę, do której się włączamy. Potem przyznaje, że lubi w ten sposób sprawdzić, czy ktoś potrafi zmówić Ojcze nasz... – I jak wam się podoba? – pyta, gdy rozglądamy się po niedużej, ale zadbanej świątyni. Z uśmiechem dodaje, że w jego parafii, jednej z najmniejszych w diecezji tarnowskiej, są trzy kościółki: jeden parafialny, drugi – zabytkowy, przeniesiony z Janowic przez ks. Mieczysława Czekaja na tutejszy cmentarz, i trzeci – ten na plebanii. Zaznacza: – O te dwa pierwsze trzeba dbać, a ten trzeci – poznać.

Reklama

Przyjechaliśmy do Dzierżanin właśnie po to, aby poznać proboszcza, który jako jedyny w diecezji tarnowskiej, a może i w całej Polsce, produkuje ekologiczną żywność. W piwnicy pachnie ogórkami oraz cukinią. Półki uginają się od wypełnionych smakowitościami słoików. Kolejne czekają na przetwory.

46 sprawdzonych przepisów

– Zaczęło się od grzybów, które bardzo lubię zbierać i jeść – wyjaśnia ks. Wojciech, gdy pytam, skąd ta pasja. Wspomina, że gdy został proboszczem, zauważył w okolicznych lasach duże ilości grzybów, które zbierał i mroził. Ale znajoma podpowiedziała, jak je marynować. Dziś w piwniczce plebańskiej mamy do wyboru kilka rodzajów grzybowych smakołyków. Przekonuję się, że są pyszne, kosztując rydzów w miodzie. – Takich jeszcze nie jadłam – wyznaję i proszę o dokładkę, a proboszcz z radością podaje słoiczek.

Kolejnym etapem było zagospodarowanie parafialnej działki. To na niej ksiądz zaczął uprawiać ogórki i buraczki, wykorzystując naturalny nawóz od hodowanych kucyków. Warzywa wyrosły zdrowe, pachnące, prawdziwie ekologiczne, trzeba było tylko nauczyć się je przetwarzać. Dziś proboszcz korzysta z 46 sprawdzonych przepisów!

W piwniczce powstają wzmacniające odporność soki, m.in. z malin, czarnej porzeczki, jabłek z miętą, ale także z: pokrzyw, dziurawca, ziela krwawnika, lipy, kwiatu czarnego bzu. Są dżemy z: wiśni, malin, dyni (z nutą pomarańczy), powidła śliwkowe. Są wina i nalewki. Jest kilkanaście rodzajów ogórków, a wśród nich „krokodylki”, po które znajomi przyjeżdżają z drugiego końca Polski. Także zrobione na kilka sposobów buraczki oraz różne sałatki mają stałych odbiorców. Ponadto kiszonki: obok ogórków i kapusty również pomidory, cukinia, dynia, marchewka, pietruszka... – Te przetwory nade wszystko są zdrowe, powstają z myślą o konkretnych osobach, rodzinach, przyjaciołach, znajomych – zapewnia ks. Kościółek i dodaje: – Przyjeżdżają z Wrocławia, Poznania, Kalisza, Gdańska, Krakowa, Tarnowa. Przekonali się, że to jest zdrowa, naprawdę ekologiczna żywność. Biorą hurtowe ilości ulubionych produktów.

Reklama

Gdy zauważam, że takie zajęcia nie są typowe dla księży, ks. Wojciech przypomina, że dawniej proboszczowie na wiejskich parafiach mieli gospodarstwa. Wyjaśnia, że przetwarzaniem warzyw i owoców zajął się, żeby mieć zajęcie i aby ten ekologiczny teren wykorzystać dla dobra ludzi. Podkreśla: – Mam satysfakcję, gdy widzę, że te produkty smakują, a jeśli zaprzyjaźnione osoby po nie wracają, to wiem, że im to pożywienie służy.

Pasja nie koliduje ze służbą

Jego dodatkowa praca, którą traktuje jak hobby, nie koliduje z posługą duszpasterską. – Nie zaniedbuję parafii, mam duszpasterstwo rozbudowane: nowenna do Matki Bożej Częstochowskiej, nabożeństwa do Miłosierdzia Bożego, do św. Ojca Pio, do św. Jana Pawła II, do bł. Karoliny Kózkówny, a w tym roku modlimy się także za wstawiennictwem św. Józefa – zapewnia i przyznaje, że w parafii, która liczy niecałe 400 osób, nie ma wielu ślubów, pogrzebów, chrztów, ale intencje mszalne są zapisane na rok do przodu. – Parafianie zamawiają Msze św. nie tylko za zmarłych, ale też na roczek, w rocznice ślubu czy z prośbą o błogosławieństwo Boże na czas leczenia oraz w intencji dziękczynnej za otrzymane łaski – podkreśla ks. Wojciech.

Utrzymanie parafii z tych dochodów nie byłoby jednak łatwe, dlatego proboszcz dzieli się produktami z piwniczki plebana, a ich smakosze zostawiają ofiarę. Stanowi to finansowe wsparcie dla tutejszej wspólnoty. Dzięki temu kościół jest zadbany, pięknie wyposażony – nowe organy, dzwon, stacje drogi krzyżowej, a w jednym i drugim kościele – złocenia. Zapewnia: – Tu nie ma grosza długu! Parafianie są ofiarni, wspierają mnie na miarę swoich możliwości.

Dopytuję, jak okoliczni księża postrzegają pasję kolegi. – Jedni pytają, czy już zrobiłem ich ulubioną sałatkę, inni czasem się z tego podśmiewują, a wielu się dziwi, że się tym zajmuję. Przekonują, żebym dał sobie z tym spokój – opowiada ks. Wojciech i zauważa, że nie każdy zrozumie pasjonata, oraz zapewnia, iż jego hobby przynosi konkretne korzyści. Stwierdza: – Ta praca pomaga utrzymać parafię, mogę dzięki temu inwestować w kościół, a nawet wspierać innych. Poza tym daje mi ogromną satysfakcję, radość, że przygotowuję zdrową żywność, bez chemii. A ponadto jest to dobry sposób na wypełnienie czasu, jaki zostaje po pracy na rzecz parafian i Kościoła.

Obdarowani przetworami żegnamy się z proboszczem, który stwierdza, że szkoda marnować danego nam czasu, i przekonuje: – Trzeba go jak najlepiej wykorzystać i na modlitwę, i na pracę, zgodnie z zasadą Ora et labora.

Dwa przepisy na przetwory ks. Wojciecha zamieszczamy na str. 54

2021-08-17 13:39

Ocena: +2 -2

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Droga do zdrowia

Niedziela bielsko-żywiecka 43/2020, str. IV

[ TEMATY ]

stan zdrowia

zdrowa żywność

Archiwum Elżbiety Król-Cebulskiej

Elżbieta Król-Cebulska przed witryną sklepu ze zdrową żywnością

Elżbieta Król-Cebulska przed witryną sklepu ze zdrową żywnością

Jesień to czas, kiedy infekcje szczególnie dają się we znaki, dlatego tym bardziej warto zadbać o podnoszenie odporności.

Odpowiednie ubieranie się, ruch na świeżym powietrzu, odpowiednia – zdrowa dieta to podstawa. Nie tylko po to, aby jak najlepiej wzmocnić organizm przed atakiem grypy czy koronawirusa w okresie jesiennym, lecz również przez cały rok. O tym, jak ważne jest zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia, wie bardzo dobrze Elżbieta Król-Cebulska, która stoi na czele Fundacji „Lumen”. Od śmierci – jak mówi – uratowały ją produkty z orkiszu św. Hildegardy. Dziś z wdzięczności Panu Bogu prowadzi sklep ze zdrową żywnością i zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania.

CZYTAJ DALEJ

Ghana: nie ma kościoła, w którym nie byłoby obrazu Bożego Miłosierdzia

2024-04-24 13:21

[ TEMATY ]

Ghana

Boże Miłosierdzie

Karol Porwich/Niedziela

Jan Paweł II odbył pielgrzymkę do Ghany, jako pierwszą na Czarny Ląd, do tej pory ludzie wspominają tę wizytę - mówi w rozmowie z Radiem Watykańskim - Vatican News abp Henryk Jagodziński. Hierarcha został 16 kwietnia mianowany przez Papieża Franciszka nuncjuszem apostolskim w Republice Południowej Afryki i Lesotho. Dotychczas był papieskim przedstawicielem w Ghanie.

Arcybiskup Jagodziński opowiedział Radiu Watykańskiemu - Vatican News o niezwykłej wierze Ghańczyków. „Sesja parlamentu zaczyna się modlitwą, w parlamencie organizowany jest też wieczór kolęd, na który przychodzą też muzułmanie. Tutaj to się nazywa wieczorem siedmiu czytań i siedmiu pieśni bożonarodzeniowych" - relacjonuje. Hierarcha zaznacza, że mieszkańców tego kraju cechuje wielka radość wiary. „Ghańczycy we wszystkim, co robią, są religijni, to jest coś naturalnego, Bóg jest obecny w ich życiu we wszystkich jego aspektach. Ghana jest oczywiście państwem świeckim, ale to jest coś naturalnego i myślę, że moglibyśmy się od nich uczyć takiego entuzjazmu w przyjęciu Ewangelii, ale także tolerancji, ponieważ obecność Boga jest dopuszczalna i pożądana przez wszystkich" - wskazał.

CZYTAJ DALEJ

Co nam w duszy gra

2024-04-24 15:28

Mateusz Góra

    W parafii Matki Bożej Częstochowskiej na osiedlu Szklane Domy w Krakowie można było posłuchać koncertu muzyki gospel.

    Koncert był zwieńczeniem weekendowych warsztatów, podczas których uczestnicy doskonalili lub nawet poznawali tę muzykę. Warsztaty gospelowe to już tradycja od 10 lat. Organizowane są przez Młodzieżowy Dom Kultury Fort 49 „Krzesławice” w Krakowie. Ich charakterystycznym znakiem jest to, że są to warsztaty międzypokoleniowe, w których biorą udział dzieci, młodzież, a także dorośli i seniorzy. – Muzyka gospel mówi o wewnętrznych przeżyciach związanych z naszą wiara. Znajdziemy w niej szeroki wachlarz gatunków muzycznych, z których gospel chętnie czerpie. Poza tym aspektem muzycznym, najważniejszą warstwą muzyki gospel jest warstwa duchowa. W naszych warsztatach biorą udział amatorzy, którzy z jednej strony mogą zrozumieć swoje niedoskonałości w śpiewaniu, a jednocześnie przeżyć duchowo coś wyjątkowego, czego zawodowcy mogą już nie doznawać, ponieważ w ich śpiew wkrada się rutyna – mówi Szymon Markiewicz, organizator i koordynator warsztatów. W tym roku uczestników szkolił Norris Garner ze Stanów Zjednoczonych – kompozytor i dyrygent muzyki gospel.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję