SKŁADNIKI:
50 dag fasoli jaś
5 cebul
2 marchwie
5 jaj
bułka tarta
2 liście laurowe
ziele angielskie
przyprawa do dań z fasoli
gałka muszkatołowa
kumin (kmin rzymski)
curry, sól, pieprz
olej
WYKONANIE:
Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na noc. Odcedzić i zalać czystą wodą. Następnie posolić i ugotować z dodatkiem liści laurowych. Marchew ugotować osobno, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Doprawić solą, pieprzem i curry. Fasolę, marchew i cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować blenderem. Do przestudzonej masy dodać jajka, 2 łyżki bułki tartej i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać i przełożyć do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 30-40 min, do czasu, aż pasztet się zrumieni. Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi odchodzą od formy. Należy go podawać na zimno z dobrą musztardą, chrzanem, ćwikłą albo sosem tatarskim.
Pomóż w rozwoju naszego portalu