Reklama

Z zakonnej kuchni

Na świąteczny obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Polędwiczki z pieczarkami w sosie musztardowym

SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 450 g)
1 łyżeczka suszonego oregano
grubo zmielony pieprz
300 g pieczarek
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki masła
3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
1 łyżeczka musztardy miodowej (lub Dijon + 1/2 łyżeczki miodu)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
125 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka sosu sojowego

WYKONANIE:
Polędwiczkę pokrój w plasterki o grubości ok. 1,5 cm, posyp oregano, świeżo zmielonym pieprzem i odłóż na jakiś czas. Pieczarki pokrój na ćwiartki i podsmaż na dużej patelni na łyżce oliwy (ok. 10 min), co chwilę mieszając. Gdy odparują, dodaj masło i smaż jeszcze ok. 2 min na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz. Na tę samą patelnię wlej dodatkową łyżkę oliwy i ją rozgrzej. Włóż mięso i smaż mniej więcej 2 min z każdej strony, w międzyczasie dopraw solą. Dodaj musztardę, natkę pietruszki i wymieszaj. Dołóż pieczarki oraz kremówkę wymieszaną z sosem sojowym.
Całą zawartość patelni zagotuj. Po kilku minutach sos powinien zgęstnieć. Podawaj z kluskami śląskimi lub ziemniakami z piekarnika.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kacze udka z jabłkami

SKŁADNIKI:
4 kacze udka
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
3 jabłka winne
świeży rozmaryn

WYKONANIE:
Mięso umyj i osusz ręcznikiem. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sól, majeranek, olej i wymieszaj. Marynatą natrzyj udka, przełóż je do miski, przykryj i włóż do lodówki na minimum 2 godz. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Udka obsmaż na patelni z każdej strony. Przełóż do brytfanki. Na wierzchu ułóż jabłka i gałązki rozmarynu. Brytfankę przykryj np. folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 15 min zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz ok. 1,5 godz. W międzyczasie uchyl folię i polewaj mięso powstałym sosem. Udka podawaj z jabłkami, z którymi się piekły, ziemniakami lub kluskami oraz z żurawiną.

2021-12-20 20:02

Oceń: +5 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Konfitura z zielonych pomidorów

Słoiczek tej wykwintnej konfitury przyniósł do naszej redakcji ks. Andrzej Kornacki, proboszcz parafii św. Franciszka z Asyżu w Blachowni, z pytaniem, z czego została zrobiona. Nikt nie zgadł, że podstawowym składnikiem są zielone pomidory. Przepis na tę konfiturę przywiózł przed laty z Francji ojciec ks. Andrzeja.

4 kg zielonych pomidorów 2 kg cukru 30 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka z 3 cytryn 10 dkg rodzynek
CZYTAJ DALEJ

Zakaz fotografowania wchodzi w życie. Za złamanie przepisów mandat, areszt, a nawet konfiskata sprzętu

2025-04-15 09:40

[ TEMATY ]

fotografia

zakaz

Wzór znaku/Dziennik Ustaw

Od przyszłego tygodnia robiąc zdjęcie trzeba będzie się dobrze rozejrzeć. Kilkadziesiąt tysięcy obiektów zostanie bowiem objętych zakazem fotografowania. To efekt wejścia w życie ustawy o obronie ojczyzny. Na liście są obiekty wojskowe, ale nie tylko. Złamanie zakazu będzie surowo karane - informuje Polsat News.

Rejs po Świnoujściu będzie można niebawem utrwalić, ale tylko we wspomnieniach. Zdjęcia będą kategorycznie zakazane.
CZYTAJ DALEJ

Abp Kupny: Wymagajcie więcej od siebie, a bądźcie miłosierni wobec grzeszników!

2025-04-17 13:49

Magdalena Lewandowski

Arcybiskup pobłogosławił oleje chorych i katechumenów oraz poświęcił krzyżmo.

Arcybiskup pobłogosławił oleje chorych i katechumenów oraz poświęcił krzyżmo.

– Niech w chwilach samotności czy zniechęcenia towarzyszy wam świadomość, że wasza kapłańska posługa jest bezcenna i nie do zastąpienia – mówił do kapłanów abp Kupny.

W katedrze wrocławskiej abp Józef Kupny przewodniczył Mszy Krzyżma, jedynej takiej Mszy w roku. Podczas Eucharystii księża z różnych stron archidiecezji wrocławskiej odnowili przyrzeczenia kapłańskie, a arcybiskup pobłogosławił oleje chorych i katechumenów oraz poświęcił krzyżmo.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję