SKŁADNIKI: spód orzechowy 125 g orzechów włoskich
75 g migdałów
20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
2 łyżki miodu
masa czekoladowa 200 ml mleka roślinnego
200 ml mleka kokosowego
15 daktyli
75 g gorzkiej czekolady
50 g (suchej) kaszy jaglanej
20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
polewa i dodatki 50 g gorzkiej czekolady
25 ml mleka roślinnego
2 łyżki miodu
garść uprażonych na patelni płatków migdałowych
skórka otarta z połowy pomarańczy
WYKONANIE: Przygotuj foremkę o wymiarach 20 × 30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Orzechy i migdały rozdrobnij w blenderze, dodaj olej, miód i wymieszaj. Powstałą masę przełóż do blaszki i rozprowadź po jej całej powierzchni. Wyrównaj, dociśnij i odłóż do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej. Do garnka wlej oba rodzaje mleka, dodaj daktyle i połamaną czekoladę. Kaszę przepłucz na sitku pod strumieniem gorącej wody i dodaj do wrzącego mleka. Gotuj 10-12 min, od czasu do czasu mieszając, aby składniki nie przywarły do dna garnka. Na koniec dodaj olej kokosowy i znów wymieszaj. Masę zblenduj na jednolity krem i przestudź. Gdy będzie chłodna, wyłóż ją na spód i z powrotem włóż ciasto do lodówki. Przygotuj kąpiel wodną: włóż miskę z czekoladą do garnka z gotującą się wodą. Do roztopionej czekolady dodaj mleko i miód. Taką polewę wylej na schłodzone ciasto i wyrównaj. Ozdób wierzchnią warstwę migdałami i pomarańczą (można ozdobić mazurek, formując z migdałów bazie). Gotowe ciasto włóż jeszcze do lodówki na całą noc.
Tarta na słono to dobry pomysł na pyszny obiad lub ciepłą kolację. Spód tarty najczęściej robimy z kruchego ciasta albo ciasta francuskiego. Farsz możemy przygotować według indywidualnych upodobań. Popularne są zarówno tarty z warzywami, np. z cukinią, brokułami lub szparagami (najlepiej sprawdzają się warzywa wyraziste w smaku, takie jak por czy cebula), jak i te z mięsem, np. z boczkiem, salami czy z kurczakiem i papryką. Wyśmienicie smakują tarty z łososiem, a także inne tarty na słono, np. grzybowa lub cebulowo-serowa.
60 lat temu - 18 listopada 1965 r. - polscy biskupi podpisali się pod orędziem do biskupów niemieckich. List ten stał się sławny z powodu słów o wzajemnym wybaczeniu i zapoczątkował zmianę w stosunkach polsko-niemieckich.
List – orędzie z 18 listopada 1965 r. do Episkopatu Niemiec - był jednym z pism wysłanych do kilkudziesięciu krajów z zaproszeniem do uczestnictwa w obchodach 1000-lecia chrztu Polski. Jego ideą było przekazanie informacji o genezie i historii chrześcijaństwa na terenach państwa polskiego. Co ciekawe, jako miejsce nadania pisma podano Rzym, bo zostało wystosowane przez biskupów uczestniczących w II Soborze Watykańskim. Najważniejszymi z nich byli prymas Stefan Wyszyński i Karol Wojtyła, w tamtym czasie metropolita krakowski, ale pomysłodawcą i autorem większej części listu był ktoś inny: biskup (później arcybiskup i kardynał) wrocławski Bolesław Kominek.
Kolejny problem i chaos legislacyjny, który funduje nam rząd Donalda Tuska. Tym razem w centrum zainteresowania znalazły się produkty tytoniowe i projekt ustawy UD213, przygotowany przez Ministerstwo Zdrowia (MZ). Sprawa wywołuje kontrowersje, w mediach pojawiają się sygnały o poważnych nieporozumieniach pomiędzy resortami. Skąd ta niespójność w stanowieniu prawa?
Związek Przedsiębiorców i Pracodawców (ZPP) zaalarmował, że prace nad projektem "ustawy o zmianie ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych" (UD213) cechuje "brak spójności w działaniach rządu".
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.