Choroby związane z insulinoopornością:
Zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2, zespół policystycznych jajników (PCOS), choroby układu sercowo-naczyniowego, obturacyjny bezdech senny, choroby tarczycy – głównie Hashimoto, zaburzenia lipidowe – hipercholesterolemia, hipertrójglicerydemia, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, nowotwory.
Zalecenia dietetyczne w IO
• Produkty zbożowe: pieczywo z pełnego przemiału, żytnie, na zakwasie lub chleb typu graham, z ziarnami; musli wielozbożowe: żytnie, płatki owsiane, gryczane, orkiszowe, jęczmienne, otręby owsiane, zarodki zbożowe, amarantus, kasza pęczak, kasza gryczana, nasiona słonecznika, dyni, siemię lniane, komosa ryżowa, mąka pełnoziarnista.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• Warzywa: surowa marchew, surowy burak, pietruszka, sałata, pomidor, ogórek, papryka, cebula, brokuł, kalafior, jarmuż, kapusta pekińska, kapusta biała, ogórek kiszony, fasolka szparagowa, soczewica, cukinia, kabaczek, bakłażan, brukselka, por, seler, szpinak, szparagi, brukiew, kalarepa, rzodkiewka, cykoria, botwinka, rzeżucha, kiełki, dynia, batat; pieczarki.
• Owoce – w ograniczonych ilościach: grejpfruty, owoce jagodowe, maliny, truskawki, mango, cytryny, limonki, kiwi, morele, agrest, porzeczki, papaje, jeżyny, granaty, awokado, zielone banany w połączeniu z orzechami, nasionami słonecznika i dyni, siemieniem lnianym.
Reklama
• Mięso – chude, bez skóry: z kurczaka wolnego chowu, indyka, gęsi, kaczki, królika, wołowina, chuda wieprzowina (szynka, schab, polędwiczki), dziczyzna, wędliny domowe bez glutaminianu sodu i konserwantów.
• Ryby: wszystkie morskie i słodkowodne, świeże lub mrożone, np. morszczuk, mintaj, tilapia, dorsz, pstrąg, łosoś, makrela, leszcz, dorada, sola, tuńczyk w sosie własnym.
• Nabiał: ser twarogowy chudy lub półtłusty, jogurty naturalne, kefiry; jako dodatki: mozzarella i feta.
• Tłuszcze – wprowadźmy do codziennej diety 3-4 łyżki tłuszczów roślinnych dobrej jakości, takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno, olej kukurydziany, ryżowy, z pestek dyni, lniany; należy wybierać oleje w ciemnych szklanych butelkach.
• Płyny – trzeba wypijać dziennie ok. 1,5-2 l napojów takich jak: woda niskosodowa, herbaty ziołowe – z pokrzywy, morwy, czystka, ze skrzypu, herbaty zielone, czerwone i białe oraz świeżo sporządzone soki warzywne (można pić te w kartonie).
• Przyprawy – świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, kolendra, melisa, mięta, szałwia, kminek, natka pietruszki, czosnek; przyprawy suszone: pieprz czarny, cytrynowy, ziołowy, czubrica, curry, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka suszona, chilli; oraz: ocet balsamiczny i winny, musztarda, chrzan, skórka i sok z cytryny, limonki, ketchup z ok. 70-procentową zawartością pomidorów.
Co trzeba zrobić, by obniżyć glikemię posiłków?
• Gotować krótko, al dente;
• gotować na parze, a nie w wodzie;
• zamrozić pieczywo, przechowywać w lodówce produkty skrobiowe, np. ziemniaki, przed jedzeniem (retrogradacja);
Reklama
• wybierać mniej dojrzałe owoce i warzywa;
• jeść owoce nieprzetworzone – nie w postaci musów, dżemów, soków.
Dodatkowo czynnikiem nie do przecenienia przy IO jest regularna aktywność fizyczna.