Reklama

Z zakonnej kuchni

Ogórki małosolne

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI
1 kg ogórków
1 l wody
1 płaska łyżka soli
przyprawy: łodygi kopru, kawałek korzenia chrzanu, 3-5 ząbków czosnku, liście czarnej porzeczki lub wiśni, 1 płaska łyżeczka gorczycy

WYKONANIE:
Dokładnie przejrzane ogórki, bez śladu skaleczeń, myjemy w letniej wodzie i przekładamy do naczynia z bardzo zimną wodą na godzinę. Po wyjęciu z wody i osączeniu układamy je w przygotowanym do kiszenia naczyniu (kamiennym lub szklanym) w następujący sposób: na spód naczynia kładziemy warstwę przypraw. Na tej warstwie układamy ogórki (nie ucinamy końcówek i nie nakłuwamy!). Gdy napełnimy ogórkami połowę naczynia, układamy następną warstwę przypraw. Po dopełnieniu naczynia ogórkami na wierzch układamy ostatnią warstwę przypraw. Tak przygotowane ogórki zalewamy chłodną solanką (na litr przegotowanej wody – płaska łyżka soli). Zalewa powinna przykryć ogórki razem z przyprawami całkowicie. Całość przykrywamy denkiem i obciążamy (najlepiej wyparzonym kamieniem). Naczynie trzymamy przez 3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia. Jeśli nie chcemy, aby mocniej kisły, przenosimy je do chłodnego pomieszczenia lub lodówki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-07-26 09:56

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pierniczki

Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
3 szklanki cukru
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka cynamonu w proszku
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
do ozdobienia pierników: lukier, posiekane orzechy, czekoladowy lub kolorowy maczek.

CZYTAJ DALEJ

Abp Antonio Guido Filipazzi na Skałce: Wzywam Kościół w Polsce do szczerej i skutecznej jedności

2024-05-12 13:15

[ TEMATY ]

św. Stanisław Biskup i Męczennik

abp. Antonio Guido Filipazzi

Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej

- Pragnę wezwać Kościół Boży w Krakowie i w Polsce do szczerej i skutecznej jedności; jedności, która opiera się na racjach nadprzyrodzonych, a nie tylko ludzkich, aby można było wiarygodnie i owocnie wypełniać misję, otrzymaną od Boskiego Założyciela, a także być ziarnem zgody w dzisiejszym społeczeństwie i świecie, które są tak spolaryzowane i skonfliktowane - mówił abp Antonio Guido Filipazzi, nuncjusz apostolski w Polsce podczas uroczystości ku czci św. Stanisława przy Ołtarzu Trzech Tysiącleci na Skałce w Krakowie.

Tradycyjna procesja ku czci św. Stanisława Biskupa i Męczennika, głównego patrona Polski przeszła dziś z katedry na Wawelu na Skałkę, gdzie koncelebrowano Mszę św. przy Ołtarzu Trzech Tysiącleci.

CZYTAJ DALEJ

Piastunko karmiąca, módl się za nami...

2024-05-13 20:50

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Madonna karmiąca, którą w dzisiejszym rozważaniu przypomina nam ks. Jan Twardowski uznawana jest za patronkę domostw. Ludowe przekazy mówiły, że w domu, w którym jest jej obraz, nigdy nie zabraknie chleba.

Rozważanie 14

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję