Reklama

Zdrowie

Klucz do odporności

Przeziębienie jest bardzo „demokratyczną” chorobą. Co prawda najczęściej chorują dzieci, ale nie omija ono dorosłych i seniorów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kataru, bólu gardła czy chrypki doświadczył każdy. W czasie pandemii takie objawy mogą sygnalizować zainfekowanie koronawirusem, jednak często okazują się „tylko” przeziębieniem. Infekcji dróg oddechowych można w wielu przypadkach uniknąć, dbając o odporność, kondycję fizyczną i higienę, właściwą dietę i technikę oddychania. Chociaż lista rzeczy, które możemy zrobić, by uniknąć przeziębienia, wydaje się znana, warto na progu jesieni przypomnieć niektóre z nich.

W chłodnej porze roku, szczególnie w dni, w których są duże wahania temperatury, warto ubierać się na tzw. cebulkę. To pozwala na dostosowanie się do zmian aury w ciągu dnia, a także na zdjęcie dodatkowej części ubrania, gdy korzystamy z dojazdu ogrzewanym autobusem czy pociągiem. Nie przez wszystkich lubiane elementy garderoby – czapki i szaliki są potrzebne już wtedy, gdy temperatura zbliża się do zera, a obowiązkowe – kiedy słupek rtęci jest na minusie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Tak jak w przypadku profilaktyki zakażenia koronawirusem, ważna jest higiena, zwłaszcza dokładne mycie rąk. Pamiętajmy, że nie może być ono pobieżne – na staranne namydlanie dłoni, również przestrzeni między palcami i paznokci, a następnie spłukiwanie i osuszanie, trzeba za każdym razem poświęcić ok. 20 s.

Kolejnym działaniem w sferze higieny jest zadbanie o nawilżenie powietrza w pomieszczeniach, w których przebywamy. Zbyt suche powietrze wysusza śluzówki nosa i gardła, co sprzyja rozwojowi infekcji. Dlatego w sezonie grzewczym przydatne są nawilżacze, oczyszczacze powietrza itp.; ważne jest także regularne wietrzenie pomieszczeń. Istotna jest też technika oddychania – powinniśmy oddychać nosem, a nie ustami, ponieważ nos to naturalny filtr, w którym powietrze się oczyszcza i ogrzewa.

Chłód na dworze nie usprawiedliwia rezygnacji z aktywności fizycznej. Dostosowany do pogody strój pozwala na korzystanie ze spacerów, nordic walkingu, biegania; polecane są też różne formy treningu domowego o umiarkowanym natężeniu. Aktywność fizyczna, która pomaga w zapobieganiu chorobom, m.in. serca i układu krążenia, ma także dobry wpływ na nasz układ immunologiczny – jednak pod warunkiem, że stosujemy ją systematycznie. Aktywność fizyczna w ciągu dnia wpływa pozytywnie na jakość snu, który również ma znaczenie dla naszej odporności.

Reklama

Kluczowa do wzmocnienia kondycji jest zbilansowana dieta. Warto zwrócić uwagę na produkty zawierające witaminy A, C, D i E. W aptece kupimy suplementy witaminy D, natomiast pozostałe znajdziemy w produktach takich jak: papryka, marchew, brokuły, cytrusy, brukselka i zielone warzywa liściaste, a także w oleju rzepakowym i słonecznikowym, serze żółtym i jajach. W tradycyjnych sposobach zapobiegania przeziębieniu polecane jest włączenie do diety cebuli, czosnku, miodu i imbiru. Kolejnymi produktami wspierającymi odporność są naturalne probiotyki zawierające bakterie kwasu mlekowego, które poprawiają stan flory bakteryjnej, m.in. kefir i maślanka.

Kiedy organizm sygnalizuje, że rozpoczyna się infekcja, warto rozważyć, czy w początkowym stadium nie lepiej pozwolić sobie na jedno-, dwudniowy odpoczynek w domu, by nie dopuścić do jej rozwoju. Nie mówmy wtedy, że to „tylko” przeziębienie. Bywa, że organizm nie daje sobie rady z infekcją i dochodzi do nadkażenia bakteryjnego, którego konsekwencje to m.in. zapalenie oskrzeli i zatok.

2022-10-04 12:22

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Odporność w czasie korony

Co jest podstawą naszej odporności? Jak wzmocnić układ immunologiczny? Trwająca pandemia COVID-19 przypomina, że jednym z najważniejszych systemów w organizmie jest właśnie układ immunologiczny. Pytanie o to, w jaki sposób wzmocnić naszą odporność, jest teraz szczególnie aktualne.

Filarami odporności są m.in.: racjonalna dieta, higiena, zdrowy sen i aktywność fizyczna. W dobie pandemii prawidłowe odżywianie to istotny element dający organizmowi broń do walki o zdrowie. Tę prawdę przypomina Zofia Ciecierska w książce Jak wzmocnić odporność w czasie pandemii COVID-19?. Zwraca uwagę, że w celu wzmocnienia odporności lepiej zrezygnować w tym czasie z niskokalorycznych diet, ponieważ za mała podaż energii może spowodować osłabienie organizmu. Nie należy spożywać zbyt wiele mięsa i wyrobów mięsnych, wystarczy ok. 0,5 kg tygodniowo. Dobrym źródłem białka są ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych, np. fasoli, soczewicy. Warto wprowadzić do codziennego jadłospisu bombę witaminową, czyli ok. 500 g warzyw i 300 g owoców. Kolejne, obowiązkowe w diecie „na odporność” składniki to fermentowane produkty mleczne, np. jogurt, kefir, maślanka oraz kiszonki. Warto zwrócić uwagę na produkty o wysokim poziomie magnezu, np.: pestki dyni, otręby pszenne, kakao, płatki owsiane. Szczególnie polecane są stosowane od dawna naturalne produkty mobilizujące układ odpornościowy: cebula, czosnek, miód i inne pszczele wyroby oraz imbir.

CZYTAJ DALEJ

Dziś w Ewangelii przedziwny wybór Boga i tajemnica

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Strukov/fotolia.com

Rozważania do Ewangelii J 12, 24-26.

Wtorek, 23 kwietnia. Uroczystość św. Wojciecha, biskupa i męczennika, Głównego Patrona Polski

CZYTAJ DALEJ

Bp Bronakowski o zakazie sprzedaży alkoholu na stacjach paliw: to ochrona młodego pokolenia Polaków

2024-04-23 13:30

[ TEMATY ]

bp Tadeusz Bronakowski

Karol Porwich/Niedziela

Alkoholik włącza mechanizmy obronne, nie dostrzegając problemu

Alkoholik włącza mechanizmy obronne, nie dostrzegając problemu

- Niwelowanie zagrożeń związanych z promocją i dostępnością alkoholu to przede wszystkim ochrona młodego pokolenia Polaków - zaznaczył bp Tadeusz Bronakowski w komentarzu dla Katolickiej Agencji Informacyjnej. Przewodniczący Zespołu KEP ds. Apostolstwa Trzeźwości i Osób Uzależnionych wyraził tę opinię w odpowiedzi na propozycję wprowadzenia w Polsce zakazu sprzedaży alkoholu na stacjach paliw. Obecnie Ministerstwo Zdrowia pracuje nad rozwiązaniami, które mają doprowadzić do zmniejszenia dostępności alkoholu.

Publikujemy pełną treść komentarza bp. Tadeusza Bronakowskiego - przewodniczącego Zespołu KEP ds. Apostolstwa Trzeźwości i Osób Uzależnionych:

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję