Reklama

Wiadomości

Dietetyk radzi

Dietoterapia jelit

Bardzo ważne jest, aby osoba zmagająca się z zespołem jelita drażliwego zmieniła swoje nawyki żywieniowe.

Niedziela Ogólnopolska 43/2023, str. 52

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba przewodu pokarmowego charakteryzująca się bólami brzucha, które są spowodowane brakiem lub zmianą rytmu wypróżnień. Literatura wskazuje, że IBS jest chorobą wieloczynnikową. Do jednych z czynników można zaliczyć te środowiskowe, które odpowiadają za prawidłowe nawyki żywieniowe. Bardzo ważne są przede wszystkim regularne spożywanie posiłków oraz indywidualny dobór wielkości porcji.

Nawodnienie

Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu – głównie wodą mineralną, ograniczeniu spożycia kawy lub herbaty do trzech filiżanek dziennie, a także o wyeliminowaniu napoi gazowanych i słodzonych oraz alkoholu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Błonnik

Należy ograniczyć spożycie otrębów, zbóż na bazie otrębów i mąki razowej. Produkty te zawierają błonnik nierozpuszczalny, który może nasilać objawy. Należy również ograniczyć spożycie świeżych owoców do ok. 240 g na dzień.

Dieta Low FODMAP

Reklama

Uważa się, że dieta, która przynosi najlepsze efekty w IBS, to dieta Low FODMAP. Jest to dieta nisko-: fermentowalna, oligosacharydowa, disacharydowa, monosacharydowa oraz poliolowa. Polega na ograniczeniu produktów zawierających wysoki poziom FODMAP. Są to węglowodany, które nie są trawione przez organizm. U osoby zmagającej się z IBS węglowodany te nie są wystarczająco absorbowane z jelita cienkiego, co prowadzi do zwiększonej sekrecji wody i nasilenia fermentacji bakteryjnej. Wynikiem tego jest zwiększona produkcja gazów, a w szczególności wodoru, metanu i dwutlenku węgla. Produkty o wysokiej zawartości FODMAP to: owoce, warzywa, miód, słodziki, zboża, rośliny strączkowe oraz mleko i jego przetwory. Dieta ta składa się z trzech etapów: fazy ograniczenia (trwa 4-8 tygodni), fazy ponownego wprowadzenia i prowokacji (6-10 tygodni) oraz fazy personalizacji, która polega na ponownym wprowadzaniu produktów. Dieta ta w pełnym wymiarze powinna być stosowana wyłącznie przez 3 miesiące, gdyż może się przyczyniać do powstawania niedoborów pokarmowych.

Inne diety

Obok diety Low FODMAP w zmniejszaniu dolegliwości związanych z IBS wykorzystywane są inne diety, np. bezglutenowa – polega na eliminacji produktów zawierających gluten. Do nich należą: pszenica, żyto, jęczmień, orkisz. Dozwolone są: kukurydza, ziemniaki, ryż, soja, proso, gryka, amarantus, jaja, owoce, warzywa, mięso; dieta bezlaktozowa polega na eliminacji produktów zawierających laktozę. Są nimi przede wszystkim: mleko, jogurty, sery, czekolada, śmietana, lody czy masło.

2023-10-17 13:38

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dieta w bielactwie

Niedziela Ogólnopolska 37/2023, str. 44

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

To, co jemy, ma ogromny wpływ na wygląd naszej skóry. Jak dieta może pomóc w jej poprawie?

Udowodniono, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe są szczególnie ważne w leczeniu bielactwa. Nie są one syntetyzowane w organizmie. Niestety, badania wykazały, że wystarczające spożycie kwasów tłuszczowych odnotowano jedynie u blisko 10% badanych, a spożycie kwasów EPA i DHA odnotowano tylko u ok. 13% badanych kobiet i 9% mężczyzn. Korzystne działanie w profilaktyce czy też leczeniu bielactwa mają kwasy omega-3. Swoje korzyści wykazują ze względu na właściwości antydepresyjne, przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Odgrywają również istotną rolę w funkcjonowaniu centralnego układu nerwowego. Ta właściwość może być wykorzystywana w leczeniu depresji, która jest często wykrywana u osób z bielactwem. Produktami, w których znajdują się kwasy omega-3 – kwas ALA, są: oleje roślinne, orzechy i nasiona. W przypadku kwasów EPA i DHA są to: tłuste ryby morskie, owoce morza czy algi.

CZYTAJ DALEJ

SYLWETKA - Św. Szymon Stock (Szkot)

To kluczowa postać dla pobożności Szkaplerza. Św. Szymon urodził się w 1165 r. w hrabstwie Kent w Anglii. Rodziców miał bogobojnych. Hagiografowie podkreślają, że matka Szymona zanim go pierwszy raz nakarmiła po urodzeniu, ofiarowała go Matce Bożej, odmawiając na kolanach Zdrowaś Maryjo.
Uczył się w Oksfordzie i - jak przekazują kroniki - uczniem był wybitnym. Później wiódł przez jakiś czas życie pustelnicze, by po przybyciu Karmelitów na Wyspy wstąpić do zgromadzenia. Szybko poznano się na jego talentach oraz gorliwości i mianowano go w 1226 r. wikariuszem generalnym. W 1245 r. został wybrany szóstym przeorem generalnym Karmelitów. Wyróżniał się gorącym nabożeństwem do Matki Bożej. Maryja odwzajemniła to synowskie oddanie, objawiając się Szymonowi 16 lipca 1251 r. Święty tak relacjonował to widzenie: „Nagle ukazała mi się Matka Boża w otoczeniu wielkiej niebiańskiej świty i trzymając w ręce habit Zakonu, powiedziała mi: «Weź, Najukochańszy Synu, ten szkaplerz twego Zakonu, jako wyróżniający znak i symbol przywilejów, który otrzymałam dla ciebie i dla wszystkich synów Karmelu. Jest to znak zbawienia, ratunek pośród niebezpieczeństw, przymierze pokoju i wszechwieczna ochrona. Kto w nim umrze, nie zazna ognia piekielnego»”. Św. Szymon dożył 100 lat. Zmarł w opinii świętości16 maja 1265 r.

CZYTAJ DALEJ

Kard. Pizzaballa przywiózł pomoc dla mieszkańców Strefy Gazy

2024-05-16 16:45

[ TEMATY ]

strefa gazy

Abp Pizzaballa

Włodzimierz Rędzioch

Pierbattista Pizzaballa OFM

Pierbattista Pizzaballa OFM

Łaciński patriarcha Jerozolimy kard. Pierbattista Pizzaballa przyjechał dziś do Strefy Gazy. Jest to pierwszy etap misji humanitarnej prowadzonej z Zakonem Maltańskim, we współpracy z Malteser International i innymi partnerami, mającej na celu przekazanie żywności i lekarstw mieszkańcom Gazy, odciętym od świata z powodu działań wojennych.

Wraz z kard. Pizzaballą do Strefy Gazy przyjechali m.in. wielki szpitalnik Zakonu Maltańskiego Alessandro de Franciscis i proboszcz z Gazy, ks. Gabriele Romanelli, którego wybuch wojny w październiku ub.r. zastał w Betlejem i od tamtej pory nie mógł wrócić do swej parafii.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję