Reklama

Zdrowie

Życie ze smakiem

Jarskie obiady

Proste, mało pracochłonne dania z wykorzystaniem warzyw, najsmaczniejsze jesienią.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Makaron z dynią i ziołami

SKŁADNIKI (4 porcje):
*1/2 kg dyni
*1 cebula
*1 łyżka oleju
*1/2 łyżeczki ostrej papryki
*1/4 l wywaru warzywnego
*oregano
*10 dag makaronu
*natka pietruszki do posypania

Wykonanie:
1. Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i ugotuj al dente, odsącz na sicie.
2. Dynię obierz, wydrąż. Miąższ pokrój w kostkę wielkości 3 cm x 3 cm.
3. Cebulę obierz i drobno pokrój.
4. Patelnię rozgrzej, wlej olej. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj dynię, przypraw papryką i oregano. Dynia powinna się lekko zarumienić. Wlej wywar i gotuj 5 min.
5. Makaron przełóż do miski i połącz ze smażoną dynią. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Bliny

SKŁADNIKI (4 porcje):
*20 dag mąki gryczanej
*10 dag mąki pszennej uniwersalnej
*1 dag świeżych drożdży
*1/2 szklanki ciepłego mleka (38°C)
*sól
*4 łyżki oleju słonecznikowego

Wykonanie:
1. Drożdże wkrusz do ciepłego mleka i wymieszaj. Dodaj obie mąki, sól i wymieszaj na puszystą masę. Przykryj i postaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godz.
2. Rozgrzej patelnię, wlej olej i nakładaj nieduże porcje ciasta. Smaż krótko pod przykryciem. Przewróć na drugą stronę, przykryj, zmniejsz gaz.
3. Bliny podawaj na ciepło z serem feta, mlekiem zsiadłym lub kefirem. Można je też podawać z sosem pieczarkowym i surówką.

Zapiekanka z brokułu i makaronu

Reklama

SKŁADNIKI (3-4 porcje):
*20 dag świeżych brokułów
*4 łyżki mrożonego groszku
*1 marchewka
*20 dag kolorowego makaronu
*2 jaja
*10 dag chudego jogurtu naturalnego
*gałka muszkatołowa
*pieprz
*2 kulki mozzarelli
*1 łyżka tartego parmezanu

Wykonanie:
1. Makaron wrzuć do osolonej wrzącej wody i ugotuj al dente.
2. Włącz piekarnik.
3. Brokuły wypłucz, podziel na różyczki, łodyżki pokrój.
4. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
5. Makaron, brokuły, groszek i marchewką wymieszaj i umieść w wysmarowanej masłem formie.
6. Ubij jajka z jogurtem, dodaj parmezan, sól, gałkę, pieprz. Masą zalej zapiekankę. Posyp tartym serem.
7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 25 min na złoty kolor.

Ziemniaczana zapiekanka

SKŁADNIKI (4 porcje):
*1 kg ziemniaków
*1 l śmietany
*1/8 l mleka
*3 żółtka
*sól kamienna
*świeżo zmielony czarny pieprz
*tarta gałka muszkatołowa
*10 dag startego żółtego sera
*natka pietruszki

Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz i opłucz. Włóż do osolonego wrzątku i gotuj. Kiedy będą półmiękkie, wyjmij, ostudź i pokrój w cienkie plasterki, przypraw pieprzem.
2. Włącz piekarnik.
3. Formę wysmaruj masłem, wyłóż plasterki ziemniaków.
4. Wymieszaj śmietanę, mleko, żółtka jaj, przypraw startą gałką muszkatołową.
5. Ziemniaki polej masą i posyp serem.
6. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na środkowy poziom i zapiekaj ok. 30 min.
7. Przed podaniem posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki.

2024-09-24 14:12

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sprawdź, czy prawidłowo się odżywiasz

Niedożywienie to problem nie tylko osób wychudzonych o anorektycznym wyglądzie. Także u osób z nadwagą i otyłością można zdiagnozować niedożywienie, wynikające z niedoboru składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Kiedy głębiej analizujemy problemy zdrowotne osób z nadwagą, okazuje się, że cierpią na wiele uciążliwych dolegliwości, takich jak: zaparcia, zgaga, wzdęcia, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, obrzęki, przemęczenie, brak koncentracji czy bóle głowy. W poszukiwaniu przyczyny pacjent sam zauważa, że nie głoduje – je trzy podstawowe posiłki oraz kilka przekąsek między nimi. Ale jest to tylko odżywienie ilościowe, a nawet przejedzenie. Pod względem jakości jedzenia pacjent jest natomiast niedożywiony. To znaczy, że żywność, którą spożywa, nie jest odżywcza, jest wysoko przetworzona, pozbawiona błonnika, nie jest w stanie zapewnić prawidłowej podaży niezbędnych białek, tłuszczów i węglowodanów, nie zawiera najważniejszych witamin i minerałów, bez których organizm zaczyna procesy degradacyjne, które prowadzą do wielu dolegliwości. W przepisach, które proponuję, każdy produkt ma wysoką gęstość odżywczą i odżywia organizm jakościowo. Soczewica i ciecierzyca są fenomenalnym źródłem białka roślinnego, wszystkie warzywa są nośnikiem błonnika oraz źródłem węglowodanów. Imbir, czosnek, kurkuma działają przeciwzapalnie i podnoszą odporność. Tłuszcze z kolei są nośnikiem witamin A, D, E i K. Posiłki przygotowane z takich składników wzmacniają organizm i odżywiają każdą komórkę. Spróbuj od małej zmiany i sprawdź rezultaty!
CZYTAJ DALEJ

Zakaz spowiadania dzieci poniżej 18. roku życia. Petycja trafiła do Sejmu

2024-12-19 07:22

[ TEMATY ]

spowiedź

Karol Porwich/Niedziela

Podpisana przez 12 tysięcy osób petycja w sprawie dostępności spowiedzi tylko dla osób pełnoletnich trafiła do Sejmu – informuje w czwartek "Rzeczpospolita”.

"Jak pokazują wspomnienia wielu osób, spowiedź to doświadczenie upokorzenia i strachu, zdarzenie traumatyczne, paskudne, którego dzieci nie chciały, a przed którym nie potrafiły się obronić" – głosi petycja, którą zajmie się specjalna komisja w Sejmie.
CZYTAJ DALEJ

Nowy Targ: górale protestowali przeciwko edukacji zdrowotnej

Dziś w Parku Miejskim w Nowy Targu, górale protestowali przeciwko planom Ministerstwa Edukacji Narodowej, które zamierza wprowadzić nowy obowiązkowy przedmiot szkolny, edukację zdrowotną. - Minister edukacji łamie prawa rodziców. To z rodzicami ustala się program, zgodnie z ich przekonaniami. To rodzice decydują jak są wychowywane ich dzieci - podkreśliła obecna na manifestacji Magdalena Czarnik, socjolog, prezes Stowarzyszenia Rodzice Chronią Dzieci.

Manifestacja zgromadziła około 200 osób. Wiele z nich trzymało w rękach flagi narodowe. Na początku głos zabrał ks. prałat Władysław Zązel, który poprowadził też modlitwę w intencji obrońców ojczyzny. Wspomniał twórców podwalin edukacji w Polsce - Staszica i Kołłątaja. - Dobrze, że manifestujemy więź z Bogiem, kościołem, troską o wychowanie. Dzieci nie tylko trzeba - mówiąc po góralsku - uchować, ale wychować na człowieka - mówił ks. prałat Władysław Zązel, kapelan Związku Podhalan.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję