Reklama

Zdrowie

Pyłek pszczeli dla zdrowia

Od lat tradycyjna medycyna zalecała go na różne dolegliwości, a współczesna nauka potwierdza jego właściwości lecznicze.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy, który pszczoły zbierają z roślin i przetwarzają za pomocą enzymów. Każda cząstka pyłku kwiatowego jest złożonym koncentratem niezbędnych dla organizmu człowieka witamin, licznych mikro- i makroelementów, białek i aminokwasów, enzymów, hormonów i substancji biologicznie czynnych.

Kuracja pyłkiem pszczelim przyczynia się do zwiększenia energii i tolerancji stresu, zaleca się ją w stanach depresyjnych, ogólnym wyczerpaniu organizmu, zmęczeniu fizycznym i intelektualnym. Składniki pyłku wzmacniają układ odpornościowy, normalizują florę jelitową, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Pyłek z miodem stosowany jest także w leczeniu chorób układu nerwowego i hormonalnego oraz w łagodzeniu objawów menopauzy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

1. Łyżeczkę suchego pyłku pszczelego zalać łyżką wody, kiedy zmięknie, dodać łyżeczkę miodu. Spożywać małymi porcjami po zmieszaniu ze śliną.

2. Łyżeczkę świeżego pyłku pszczelego połączyć z łyżeczką miodu, rozpuścić mieszankę pod językiem, nie popijając wodą.

Aby zapobiec zmęczeniu pracą fizyczną lub uprawianiem sportu, zaleca się przyjmowanie pyłku pszczelego na 1-2 godziny przed wysiłkiem fizycznym lub treningiem jako wzmocnienie, a następnie ponownie w ciągu 45-60 minut po ich zakończeniu.

Składniki:

5 łyżek pyłku

100 g płynnego miodu

Wysuszony pyłek rozgnieść w moździerzu, świeży drewnianą łyżką. Wsypać go do suchego słoika, zalać miodem i wymieszać suchą łyżeczką. Gładka, kremowa pasta jest aromatyczna, słodka i przyjemna w smaku. Po 5 dniach przyjmuje się 1-3 łyżeczki dziennie pasty między posiłkami. Szczelnie zamknięty słoiczek powinien stać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

Osoby źle tolerujące smak pyłku po rozdrobnieniu mogą go zmieszać w proporcji 1:1 – 1:4 z masłem, dżemem, twarogiem albo jogurtem. Taką mieszankę dorośli mogą spożywać trzy razy dziennie po łyżce stołowej, starsze dzieci trzy razy dziennie po łyżeczce.

2024-10-29 13:49

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kartka z kalendarza

9.02 – Dzień Pizzy To gratka dla miłośników tego włoskiego specjału. Pierwsze doniesienia o pizzy pochodzą z X wieku, a placki podawane były z serem i bazylią. Z biegiem lat zmieniały się składniki. Co warto wiedzieć o pizzy? Pomidory stały się jej obowiązkowym elementem pizzy dopiero w XVII wieku, kiedy dotarły do nas z Ameryki. Tradycyjna włoska pizza ma jedynie 3 dodatki, większą ich ilość zawdzięczamy Amerykanom. Oni też zjadają 350 kawałków co sekundę. Najwięcej pizzy zamawia się w soboty wieczorem. Rekordzistami w jej jedzeniu są... Norwegowie. Pracą w pizzerii lub jej rozwożeniem swoje życie zawodowe rozpoczęli m.in. Stephen Baldwin czy Jean-Claude Van Damme. 10.02 – Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych To dobra okazja, żeby dowiedzieć się więcej nt. wartości odżywczych nasion roślin strączkowych. Jakie są zalety jedzenia bobu, fasoli, grochu, ciecierzycy, soczewicy czy soi? Są to nasiona niskotłuszczowe, nie zawierają cholesterolu i glutenu oraz mają niski indeks glikemiczny. Ich zaletą jest również to, że są bogate w wartości odżywcze, takie jak białko, żelazo, cynk, błonnik pokarmowy, minerały i witamina B. Mogą być przechowywane przez dłuższy czas bez utraty wartości. Według ONZ, suche nasiona roślin strączkowych mają istotny wpływ na redukcję głodu i niedożywienia.
CZYTAJ DALEJ

Co się zmieniło w przeżywaniu Pierwszej Komunii Świętej na przestrzeni lat?

2025-05-19 08:15

[ TEMATY ]

Pierwsza Komunia św.

Karol Porwich/Niedziela

- Przygotowanie do tego ważnego sakramentu, to nie tylko etap katechetyczny, ale rzeczywista inicjacja w tajemnicę Eucharystii - źródła i szczytu życia chrześcijańskiego — mówi ks. dr hab. Witold Ostafiński, prof. UPJPII, dziekan Wydziału Teologicznego papieskiego uniwersytetu, który przedstawia zmiany, jakie zaszły w przeżywaniu Pierwszej Komunii Świętej na przestrzeni lat.

Katechizm Kościoła Katolickiego (KKK1324), powołując się na Sobór Watykański II, definiuje Eucharystię jako „źródło i zarazem szczyt całego życia chrześcijańskiego”.
CZYTAJ DALEJ

Indie: cud eucharystyczny w Vilakkannur

2025-05-19 20:01

[ TEMATY ]

cud Eucharystyczny

Indie

Karol Porwich

Na 31 maja zaplanowane jest ogłoszenie uznania przez Stolicę Apostolską cudu eucharystycznego, do jakiego doszło w Indiach. 15 listopada 2013 roku w czasie porannej Mszy św., odprawianej przez ks. Thomasa Pathickala w kościele Chrystusa Króla w Vilakkannur, w stanie Kerala, na konsekrowanej hostii pojawiła się twarz Jezusa Chrystusa.

O watykańskim uznaniu cudu poinformował 9 maja abp Joseph Pamplany, metropolita Tellicherry obrządku syromalabarskiego. Uroczyste ogłoszenie tej decyzji nastąpi w kościele w Vilakkannur podczas Mszy odprawianej przez nuncjusza apostolskiego w Indiach abp. Leopoldo Girellego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję