Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Kartoflanka na wiele sposobów

Kartoflanka to rozgrzewająca, sycąca i co ważne – tania zupa, znana z babcinej kuchni. Można ją przygotować klasycznie lub z różnymi dodatkami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Klasyczna

SKŁADNIKI :
* 50 dag ziemniaków
* 1 l bulionu
* 15 dag wędzonego boczku
* 1 łyżka masła
* 1 cebula
* sól, pieprz

Wykonanie:
1. W rondlu roztop łyżkę masła, włóż pokrojony boczek i smaż go, dopóki się nie zrumieni.
2. Wyjmij boczek łyżką cedzakową, a na wytopionym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulę.
3. Dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, 4-5 min podsmażaj, ciągle mieszając, a potem wlej kilka łyżek bulionu i duś na niewielkim ogniu 15 min.
4. Wlej resztę bulionu, wrzuć boczek i gotuj 20 min na małym ogniu.
5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z zacierką

SKŁADNIKI :
* 2 l wody
* 6 ziemniaków
* 1 marchewka
* 1 pietruszka
* kawałek selera
* kawałek włoskiej kapusty
* 1 cebula
* 10 dag boczku lub masła
* sol, pieprz
* natka pietruszki lub koperek
* 10 dag mąki
* 1 jajko

Wykonanie:
1. Włoszczyznę i ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę, zalej wodą i ugotuj.
2. Z mąki i jajka zagnieć twarde ciasto. Posiekaj je drobno nożem lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Pod koniec gotowania zupy wsyp zacierkę i gotuj przez chwilę, mieszając.
4. Dodaj drobno pokrojoną i przesmażoną na boczku cebulę (wraz ze skwarkami z boczku).
5. Dopraw solą, pieprzem. Posyp zieleniną.

Z porami i łososiem

Reklama

SKŁADNIKI:
* 40 dag ziemniaków
* 0,5 małego selera
* 1 cebula
* 1 l bulionu
* 3 łyżki masła
* 2 średnie pory
* 150 ml słodkiej śmietanki
* 10 dag wędzonego łososia w plastrach
* sól, pieprz
* kilka gałązek kopru

Wykonanie:
1. Ziemniaki i seler obierz i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj.
2. Na dwóch łyżkach masła zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i seler i mieszając, duś 5 min na średnim ogniu.
3. Wlej połowę bulionu, gotuj 20 min, po czym dokładnie zmiksuj.
4. Oczyszczone jasne części pora pokrój na 2-centymetrowe kawałki i duś 5 min na reszcie masła.
5. Do zmiksowanej mieszanki wlej pozostały bulion, dodaj osączone z tłuszczu pory, wlej śmietankę, zagotuj i dopraw solą i pieprzem.
6. Na środku każdego talerza zupy ułóż pokrojonego w centymetrowe wstążki łososia i gałązkę koperku.

Z suszonymi grzybami

SKŁADNIKI:
* 2 l wody
* 10 dag suszonych borowików lub innych grzybów
* 5-6 ziemniaków
* 1 mała marchewka
* 1 mała pietruszka
* 1 mały kawałek selera
* 1 mały kawałek pora
* 1 szklanka słodkiej śmietanki
* 1 płaska łyżka mąki pszennej
* 1 łyżka masła
* sól, pieprz

Wykonanie:
1. Grzyby umyj, namocz w przegotowanej zimnej wodzie (najlepiej pozostaw na noc), ugotuj i pokrój w paski.
2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj.
3. Marchewkę, pietruszkę i seler oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w krążki.
4. Przygotowane jarzyny ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem masła.
5. Pod koniec gotowania, gdy jarzyny będą miękkie, dodaj wywar z grzybów i pokrojone borowiki.
6. Zapraw zupę mąką wymieszaną ze śmietaną. Zagotuj i dopraw do smaku.

2025-01-14 14:07

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Płock: ciepła zupa dla każdego od Caritas

[ TEMATY ]

Caritas

zupa

Adobe.Stock.pl

Każda osoba, która w czasie stanu epidemii zgłosi się na stołówkę Caritas Diecezji Płockiej, otrzyma ciepłą zupę: - Wydajemy ją wszystkim, którzy się zgłoszą. Nie sprawdzamy, czy osoby te są do nas skierowane przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Płocku – zapewnia ks. kan. Szczepan Bugaj, dyrektor Caritas Diecezji Płockiej. Dziennie jest to około 300 obiadów.

W czasie stanu epidemii w kraju Caritas Diecezji Płockiej postanowiła pomóc osobom potrzebującym, oferując im ciepły posiłek. Darmowe obiady wydawane są w stołówce Caritas, codziennie, w godzinach 11:15 – 14:00. Dziennie po posiłek przychodzi około 300 osób. Każda osoba zabiera obiad do swojego miejsca zamieszkania, ponieważ stołówka nie może obecnie normalnie działać.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: 20. rocznica pogrzebu Jana Pawła II, największej takiej ceremonii w historii

2025-04-08 07:01

[ TEMATY ]

św. Jan Paweł II

Vatican News

We wtorek przypada 20. rocznica pogrzebu św. Jana Pawła II. Były to największe w dziejach uroczystości pogrzebowe i jedno z najliczniejszych zgromadzeń chrześcijan w historii świata. W ceremonii, na placu Świętego Piotra i w okolicach, uczestniczyło około 3 mln osób, wśród nich 300 tys. Polaków.

Uroczystościom pogrzebowym w piątek 8 kwietnia 2005 roku, sześć dni po śmierci papieża, przewodniczył dziekan Kolegium Kardynalskiego, prefekt Kongregacji Nauki Wiary kardynał Joseph Ratzinger, przyszły papież Benedykt XVI.
CZYTAJ DALEJ

Dlaczego Kościół sprzeciwia się stosunkom przedmałżeńskim?

2025-04-08 20:50

[ TEMATY ]

Katechizm Wielkopostny

stosunki przedmałżeńskie

stanowisko Kościoła

Adobe Stock

Czy Kościół i księża są wrogami seksu?

Czy Kościół i księża są wrogami seksu?

Czy Kościół i księża są wrogami seksu? Dlaczego sprzeciwia się stosunkom przedmałżeńskim? Czy seks został zaplanowany przez Boga?

Czy wiesz, co wyznajesz? Czy wiesz, w co wierzysz? Zastanawiałeś się kiedyś nad tym? Jeśli nie, zostań z nami. Jeśli tak, tym bardziej zachęcamy do tego duchowego powrotu do podstaw z portalem niedziela.pl. Przewodnikiem będzie nam Youcat – katechizm Kościoła katolickiego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję