Reklama

Porady

Szlachetne zdrowie

Jak unormować poziom trójglicerydów?

Trójglicerydy to związki, z których organizm czerpie energię. Wchodzą w skład tkanki tłuszczowej. Mogą być niebezpieczne tylko wtedy, kiedy ich poziom jest nieodpowiedni.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Oznaczenie stężenia trójglicerydów jest dobrym wskaźnikiem kondycji organizmu, a w szczególności wystąpienia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, metabolicznych i innych. Warto je wykonywać choćby raz w roku, tym bardziej że podwyższony poziom może nie dawać objawów, a zwiększa ryzyko zawałów serca, udarów mózgu czy miażdżycy. Dieta przeciętnego Kowalskiego predysponuje do podniesienia poziomu trójglicerydów, dlatego warto go badać i starać się go unormować. Szacuje się, że ok. 20% Polaków może mieć zaburzony poziom ich wartości. Ten problem może też dotyczyć dzieci, przy czym w tej sytuacji przyczyna zazwyczaj tkwi w otyłości i niewłaściwej diecie.

Najlepiej, aby ich stężenie wynosiło poniżej 100 mg/dl. Za normę uważa się zazwyczaj wynik do 150 mg/dl – powyżej 150 mg/dl istnieje już dość duże ryzyko chorób, co najmniej sercowo-naczyniowych. Najlepiej obliczyć także wskaźniki trójglicerydów podzielonych przez poziom HDL. Powinien on wynosić poniżej 2. Podwyższony poziom trójglicerydów często współistnieje z podniesionym cholesterolem. Warto pamiętać, że do badania należy się przygotować przez pobranie krwi na czczo i niepicie alkoholu dzień wcześniej, jak również nieobjadanie się wieczorem, dzień przed badaniem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Wysoki poziom trójglicerydów może być skutkiem otyłości czy chorób współistniejących, takich jak: cukrzyca, insulinooporność, choroby nerek, wątroby, tarczycy, nadnerczy, trzustki, zaburzenia hormonalne czy zażywanie leków – m.in. glikokortykosteroidy czy antykoncepcja. Wysoka wartość może być też konsekwencją uwarunkowania genetycznego czy nadmiernego spożywania alkoholu, a także złej diety. Poziom trójglicerydów podnoszą cukry, tłuszcze trans, choćby z produktów cukierniczych czy czipsów. Podobnie działają także duża ilość fruktozy (np. ze słodkich owoców, soków), napoje z syropem glukozowo-fruktozowym czy nawet miód, choć jest potencjalnie zdrowy.

Jeśli tylko istnieje możliwość niefarmakologicznego uregulowania poziomu trójglicerydów, warto zacząć od naturalnych metod. Najlepiej – od zmiany stałych nawyków żywieniowych. Najważniejsze będzie restrykcyjne ograniczenie cukru, także soków i słodkich napojów oraz węglowodanów, a także dołożenie dobrego omega-3. Należy powtórzyć wynik, aby sprawdzić, czy powyższe zalecenia przynoszą oczekiwane efekty. Warto też udać się do lekarza, by znaleźć przyczynę problemu, jeśli nie jest nim zła dieta. W zależności od pozostałych wyników i objawów należy podjąć odpowiednie leczenie.

Reklama

Prawidłowe nawyki żywieniowe oraz aktywność fizyczna powinny być pierwszym krokiem do uregulowania poziomu trójglicerydów. Aby to uczynić, trzeba obniżyć poziom cukru, węglowodanów, a także produktów przetworzonych w diecie. Należy zwiększyć ilość nienasyconych tłuszczów oraz warzyw, uwzględnić w diecie zioła, takie jak kurkuma, imbir, kozieradka. Czosnek również może być pomocny – nawet 1 ząbek czosnku stosowany codziennie. Dobrą dietą będzie dieta śródziemnomorska, DASH oraz ta z niskim indeksem glikemicznym (np. pieczywo razowe zamiast białego) oraz zwiększoną ilością błonnika. Istotny jest sposób przygotowania posiłków – najlepsze są te na surowo, gotowane i duszone. Do diety należy dołączyć dobre tłuszcze, jak omega-3 i inne oleje roślinne, choćby z wiesiołka czy sezamu, oliwę. Pomocnie wpływać mogą orzechy czy migdały, a także witaminy z grupy B, zwłaszcza B3, oraz C, D i produkty bogate w te witaminy.

Udowodniono klinicznie, że poziom trójglicerydów obniża monakolina, czyli dziki fermentowany ryż. Pomocne mogą być preparaty wpływające na kondycję wątroby, jak choćby ostropest (sylimaryna) czy berberys.

Należy pamiętać o regularnych ćwiczeniach fizycznych – co najmniej 150 min umiarkowanej aktywności tygodniowo, mogą to być basen, rower, spacer czy aerobik. Należy kontrolować wagę – w razie nadwagi „zrzucić” kilka kilogramów. W przypadku palenia papierosów należy co najmniej zredukować ich liczbę.

Przykładowy jadłospis przy podniesionych trójglicerydach:

Śniadanie: sałatka z awokado i oliwą.

Drugie śniadanie: jogurt z borówkami, łyżką błonnika witalnego i migdałami.

Obiad: krem z brokuła, łosoś z brązowym ryżem i ze szpinakiem.

Kolacja: chleb żytni z humusem oraz ogórkiem kiszonym i kiełkami.

2025-07-14 17:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowenna do św. Ojca Pio

[ TEMATY ]

modlitwa

nowenna

"Głos Ojca Pio"

Nowenna do św. Ojca Pio odmawiana między 14 a 22 września.

Święty Ojcze Pio, z przekonaniem uczyłeś, że Opatrzność mieszając radość ze łzami w życiu ludzi i całych narodów, prowadzi do osiągnięcia ostatecznego celu; że za widoczną ręką człowieka jest za-wsze ukryta ręka Boga, wstawiaj się za mną, bym w trudnej sprawie…, którą przedstawiam Bogu, przyjął z wiarą Jego wolę.
CZYTAJ DALEJ

Włochy chcą przywrócić święto państwowe na wspomnienie św. Franciszka z Asyżu

2025-09-20 13:40

[ TEMATY ]

Włochy

Św. Franciszek z Asyżu

Adobe Stock/canva

Włoski parlament wkrótce zagłosuje nad przywróceniem 4 października jako ogólnokrajowego święta państwowego. Według doniesień włoskich mediów głosowanie, które miało odbyć się w zeszłym tygodniu, zostało przełożone na przyszły tydzień. Wniosek o przywrócenie święta złożyła największa partia rządząca, Fratelli d'Italia, oraz mniejsze partie. W tym dniu obchodzone jest święto św. Franciszka z Asyżu, czczonego jako patrona narodowego Włoch.

W 1977 r. dzień 4 października wraz z innymi świętami kościelnymi został usunięty z listy świąt państwowych, aby ożywić włoską gospodarkę, która znalazła się w trudnej sytuacji po kryzysie naftowym i w wyniku wysokiej inflacji. W tym samym czasie zniesiono również święta Trzech Króli, Bożego Ciała i Wniebowstąpienia Pańskiego jako święta państwowe.
CZYTAJ DALEJ

Prof. Monika Przybysz: Kościół w social mediach to znak czasu

2025-09-20 16:03

[ TEMATY ]

media

Karol Porwich

prof. Monika Przybysz

prof. Monika Przybysz

- Kościół jest tam, gdzie są ludzie, i tak powinno być także w mediach społecznościowych - podkreśla prof. Monika Przybysz z UKSW. W rozmowie z KAI medioznawca wyjaśnia, jak Kościół coraz lepiej wykorzystuje nowe media, m.in. dzięki księżom i influencerom obecnym na Instagramie, TikToku i YouTubie. Okazją do rozmowy jest obchodzony w Kościele w Polsce w najbliższą niedzielę Światowy Dzień Środków Społecznego Przekazu.

Anna Rasińska (KAI): Jak powinna wyglądać profesjonalna komunikacja Kościoła w mediach? Co w tej kwestii jest najważniejsze?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję