Reklama

Z naszej kuchni

Potrawa z cielęciny i deser

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ryż z cielęciną - przepis na 4 porcje

400-450 g cielęciny bez kości, 4 średniej wielkości marchewki, korzeń pietruszki, 1 płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta, 1 duża cebula, 1 szklanka suchego ryżu, 1 łyżka masła, 1 płaska łyżeczka mielonej papryki lub przprawy curry, sól, zielenina, liście sałaty.

Cielęcinę parzymy wrzątkiem na sicie, przekładamy do naczynia z ciepłą wodą, z dodatkiem przyprawy typu Vegeta, dodajemy marchewki i gotujemy do miękkości. Wywar z cielęciny, który wyparuje podczas gotowania, uzupełniamy, by ilość płynu wyniosła 2,5 szklanki.
Na maśle podsmażamy najdrobniej posiekaną cebulę; gdy się zeszkli (nie dopuszczamy, by się zrumieniła), dodajemy ryż i - cały czas mieszając - zasmażamy. Gdy ryż wchłonie cały tłuszcz, dodajemy paprykę lub przyprawę curry (według własnych upodobań), wlewamy wywar z cielęciny i gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki i sypki. Do ugotowanego ryżu dodajemy drobno pokrojoną cielęcinę, składniki mieszamy. Podajemy na wygrzanych talerzach; obok, na liściach sałaty układamy ugotowane marchewki - całość posypujemy obficie zieleniną. Kto lubi, może dodać do potrawy jeszcze jedną, delikatną w smaku surówkę.
Rada: Potrawę możemy dodatkowo doprawić solą i pieprzem, według upodobań smakowych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Drożdżowy placek z owocami jesieni - przepis na dużą tortownicę lub średniej wielkości formę

2 szklanki i 2 kopiaste łyżki mąki tortowej, 3 żółtka, 1 niepełna szklanka mleka, 4 dag drożdży, 3 czubate łyżki cukru pudru, 1 duży cukier waniliowy, 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego, szczypta soli.
Tłuszcz topimy, odstawiamy do przechłodzenia. W ciepłym mleku rozprowadzamy rozdrobnione drożdże, 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru - odstawiamy w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy cukier i cukier waniliowy, żółtka, sól - składniki łączymy. Dodajemy, siejąc przez sitko, mąkę, wyrabiamy ciasto (5 min), dodajemy stopiony, letni tłuszcz i jeszcze przez chwilę wyrabiamy, aż będzie jednolite, sprężyste i lśniące; przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę dajemy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, nakładamy przygotowane owoce (połówki śliwek, cząstki jabłek lub gruszek), posypujemy kruszonką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w wygrzanym, ale niezbyt gorącym piekarniku w temp. 160o C ok. 50 min. Czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta - wyjmujemy, gdy wierzch jest lekko zrumieniony, a boki odstają od formy. Najsmaczniejsze jest lekko wychłodzone, zaraz po upieczeniu.

Kruszonka

1/2 kostki (12,5 dag) masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 duży cukier waniliowy, 1 szklanka mąki krupczatki.
Masło siekamy z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy składniki się rozdrobnią, zagniatamy palcami kruszonkę i odstawiamy w ciepłe miejsce.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gniezno: Prymas Polski przewodniczył Mszy św. w uroczystość św. Wojciecha

2024-04-23 18:08

[ TEMATY ]

św. Wojciech

abp Wojciech Polak

Episkopat Flickr

Abp Wojciech Polak

Abp Wojciech Polak

„Ponad doczesne życie postawił miłość do Chrystusa” - mówił o wspominanym 23 kwietnia w liturgii św. Wojciechu Prymas Polski abp Wojciech Polak, przewodnicząc w katedrze gnieźnieńskiej Mszy św. ku czci głównego i najdawniejszego patrona Polski, archidiecezji gnieźnieńskiej i Gniezna.

„Wojciechowy zasiew krwi przynosi wciąż nowe duchowe owoce” - rozpoczął liturgię metropolita gnieźnieński, powtarzając za św. Janem Pawłem II, że św. Wojciech jest ciągle obecny w piastowskim Gnieźnie i w Kościele powszechnym. Za jego wstawiennictwem Prymas prosił za Ojczyznę i miasto, w którym od przeszło tysiąca lat biskup męczennik jest czczony i pamiętany.

CZYTAJ DALEJ

Bóg pragnie naszego zbawienia

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 12, 44-50.

Środa, 24 kwietnia

CZYTAJ DALEJ

W siedzibie MEN przedstawiono szokujący ranking szkół przyjaznych osobom LGBTQ+

2024-04-24 13:58

[ TEMATY ]

LGBT

PAP/Rafał Guz

„Bednarska" - I społeczne liceum ogólnokształcące im. Maharadży Jam Saheba Digvijay Sinhji w Warszawie zostało najwyżej ocenione w najnowszym rankingu szkół przyjaznych osobom LGBTQ+. Ranking przedstawiła Fundacja "GrowSpace" w siedzibie Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Ranking w gmachu MEN został zaprezentowany po raz pierwszy.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję