Reklama

Z naszej kuchni

Staropolskie wielkanocne wypieki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Panie domu, nawet te najbardziej zapracowane, namawiam, by świąteczne wypieki zrobiły - jak nakazuje staropolska tradycja - w domu. Przygotowane według sprawdzonych przepisów naszych babek, przypomną lata dzieciństwa i pozwolą na przekazanie tradycji najmłodszym.

Staropolski serowiec - przepis na formę cwibakową lub średniej wielkości blachę

W polskiej tradycji ciasto to pieczono na każdą Wielkanoc. Serowiec długo utrzymuje świeżość i pięknie się prezentuje na stole.

1/2 kg mąki krupczatki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 szklanka cukru pudru lub najdrobniejszego kryształu, 1 duży cukier waniliowy, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 30 dag białego, przetartego przez ostre sito sera, bakalie: 2 filiżanki rodzynków, 1 filiżanka migdałów (sparzonych, obranych z łupek i niezbyt drobno posiekanych), 2 czubate, duże łyżki odsączonej, smażonej skórki pomarańczowej, 1 mały kieliszek ciemnego rumu, tłuszcz do wysmarowania formy.
W miseczce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek, dodajemy miękkie masło i składniki siekamy grubym nożem, aż się połączą. Następnie dodajemy ser, całe jajka, rum i wyrabiamy (krótko) lekkie ciasto. Dodajemy bakalie i raz jeszcze wyrabiamy, by składniki się połączyły. Gotowe ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę lub formujemy podłużny rulon i kładziemy do formy cwibakowej. Wstawiamy do wygrzanego, ale nie gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 160oC przez godzinę. Czas pieczenia może się nieco wydłużyć - w zależności od wysokości warstwy ciasta. Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Rada: Serowiec możemy upiec trzy dni przed świętami, będzie kruchy, delikatny, wprost rozpływający się w ustach.

Sernik z białek - przepis na średniej wielkości blachę do pieczenia

Do tego "sernikowego placka" nasze babki wykorzystywały białka, które pozostały z pieczenia drożdżowych bab.
1 kilogram białego sera, 2 szklanki cukru, 1/2 (12,5 dag) kostki masła, 1 szklanka migdałów (wcześniej sparzonych, obranych z łupek i niezbyt drobno posiekanych), 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, 1 szklanka rodzynków, 2 szklanki białek, 3 kopiaste łyżki mąki krupczatki, 2 cukry waniliowe, tłuszcz do wysmarowania formy.
Białka z dodatkiem szklanki cukru (bardzo drobny kryształ lub cukier puder) ubijamy na sztywną pianę. Masło rozcieramy z dodatkiem szklanki cukru i cukrem waniliowym, do masy dodajemy - małymi partiami - przetarty ser. Gdy składniki się połączą, dodajemy bakalie, ubitą pianę, całość przesypujemy mąką, masę dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Następnie wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy w wygrzanym, ale nie gorącym piekarniku - w temp. 160oC przez godzinę.
Rada: Sernik możemy przed wsunięciem do pieca posypać obficie kruszonką lub - zaraz po upieczeniu - polać lukrem pomarańczowym lub czekoladą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Prezydent Duda odznaczył ks. Juliana Marecika Krzyżem Kawalerskim Orderu Zasługi RP

Prezydent Andrzej Duda odznaczył ks. Juliana Marecika Krzyżem Kawalerskim Orderu Zasługi RP. Odznaczenie nadano za wybitne zasługi w popularyzowaniu polskiej kultury i tradycji oraz za działalność duszpasterską wśród środowisk polonijnych w Niemczech - poinformowała Kancelaria Prezydenta.

Jak poinformowała Kancelaria Prezydenta odznaczenie w imieniu Prezydenta RP wręczył doradca Piotr Serafin podczas uroczystości związanych z jubileuszem 50–lecia kapłaństwa ks. Juliana Marecika w parafii pw. NMP Wspomożycielki Wiernych w Łoniowej w diecezji tarnowskiej.

CZYTAJ DALEJ

Bp Kazimierz Gurda do dyrektorów rozgłośni katolickich: głosić dzisiaj orędzie zbawienia – zadanie wymagające, ale konieczne

2024-05-20 18:03

[ TEMATY ]

media

Katolik

Katolickie Radio Podlasie

Dzięki katolickiemu radiu słowa Ewangelii mogą dotrzeć do wszystkich - wskazał bp Kazimierz Gurda podczas Mszy św., która była sprawowana w poniedziałek, 20 maja w Sanktuarium Bł. Męczenników Podlaskich. Do Pratulina na Forum Niezależnych Rozgłośni Katolickich przybyli przedstawiciele 19 stacji z całego kraju.

Gospodarzem tegorocznego, wiosennego spotkania jest Katolickie Radio Podlasie – rozgłośnia diecezji siedleckiej. W zjeździe forum uczestniczy także ks. Paweł Rytel-Andrianik – szef Sekcji Polskiej Radia Watykańskiego i portalu Vatican News. Przed Mszą św. goście forum poznali historię Unitów Podlaskich i ich męczeństwa.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 21.): Egoista

2024-05-20 20:44

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat.prasowy

Co Komunia ma wspólnego z egoizmem? Czy można ją przyjmować „w czyjejś intencji”? Jaką rolę odgrywa w niej Matka Boża? Czym się różni kolejka od procesji? I co właściwie mają zrobić osoby, które aktualnie nie mogą przystępować do Komunii? Zapraszamy na dwudziesty pierwszy odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o przyjmowaniu Ciała Chrystusa z Maryją i tak, jak Ona.

ZOBACZ CAŁY #PODCASTUMAJONY

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję