Dojadanie wszystkich, lekko podsuszonych pozostałości świątecznych nie jest zdrowe, a poza tym takie resztki nie smakują. Zjemy je za to z wielkim apetytem "utopione" w pikantnym pomidorowym sosie, którym polejemy ugotowany na sypko ryż, makaron lub kładzione kluseczki.
Pikantny sos pomidorowy - przepis na 4 porcje
2 cebule, 2 łyżki oleju, zmielone lub najdrobniej posiekane wszystkie mięsne resztki: wędlin, pieczeni, kiełbas itp. - ile jest, 2 marynowane papryki, 2 szklanki soku pomidorowego, 2 łyżki keczupu, 1 puszka zielonego groszku, sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka musztardy, lubiane, roztarte w dłoniach zioła (tymianek, prowansalskie).
Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy przygotowane mięsne resztki i całość lekko zasmażamy. Dodajemy pokrojone papryki, groszek, zalewamy sokiem pomidorowym, dodajemy keczup, przyprawy i całość trzymamy na niewielkim ogniu ( sos powinien tylko lekko "mrugać") przez kilka minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji i aromatu. Z dodatkiem ryżu, makaronu lub kładzionych kluseczek i zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym - pełnowartościowe i smaczne danie obiadowe.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Pasztecik z rosołowego mięsa - przepis na średniej wielkości formę cwibakową
Całe mięso z rosołu oraz wszystkie pozostałości chudych wędlin ( parówki) i boczku, kilka wątróbek z drobiu lub 15 dag wątróbki wieprzowej, ugotowana w rosole twarda włoszczyzna (marchew, korzeń pietruszki, seler), 3 duże cebule, 3 łyżki oleju, 1 szklanka tartej bułki, 2 jajka (białka, jeżeli zostały np. po pieczeniu drożdżowych bab), sól, pieprz, 1 czubata łyżeczka majeranku, po szczypcie mielonej papryki ostrej i słodkiej, cienkie plasterki słoniny lub boczku do wyłożenia formy, oliwa do posmarowania formy.
Na oleju podsmażamy cebulę, gdy się lekko zrumieni -
dodajemy wątróbkę i całość lekko podsmażamy - odstawiamy do przechłodzenia.
Wszystkie składniki pasztetu przepuszczamy dwa razy przez maszynkę,
dodajemy jajka, przyprawy i tartą bułkę - masę wyrabiamy. Pasztet
powinien być pikantny, o zdecydowanym, wyraźnym smaku.
Formę lekko smarujemy oliwą, wykładamy cieniutkimi plasterkami
słoniny lub boczku, nakładamy masę, powierzchnię wyrównujemy, wierzch
przykrywamy plasterkami słoniny lub boczku i wstawiamy do wygrzanego
piekarnika. Pieczemy w temp. 200o C ok. godziny - pasztecik jest
gotowy, gdy słonina na wierzchu lekko się zrumieni. Podajemy na zimno
- z pikantnym sosem lub na gorąco - z sosem grzybowym lub pieczarkowym
i filiżanką czerwonego barszczu.