Reklama

Z naszej kuchni

Zapiekanki najlepiej smakują w zimie

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekane ziemniaki

(Przepis na 4 porcje)

6 jednakowej wielkości ziemniaków, 1 cebula, olej do zasmażenia, 2 kopiaste łyżki drobno pokrajanego, chudego boczku, 1 łyżka siekanego koperku (może być mrożony), 1 duża filiżanka utartego żółtego sera, 4 duże łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania formy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dokładnie wyszorowane ziemniaki zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok. 10-12 min (w zależności od wielkości ziemniaków) - powinny być na pół miękkie. Wyjmujemy cedzakową łyżką (nie popęka skórka) i odkładamy do przechłodzenia.
Na oleju zasmażamy boczek i posiekaną cebulę, gdy skwarki będą chrupiące, a cebula się zeszkli, zestawiamy z ognia. Przechłodzone ziemniaki kroimy wzdłuż na połowę, ostrą łyżeczką wybieramy większą część miąższu, rozdrabniamy, łączymy z boczkiem i cebulą, dodajemy koperek, przyprawy, wyrabiamy na jednolitą masę. Farszem nadziewamy wydrążone ziemniaki, układamy w naczyniu do zapiekania, na każdej połówce układamy dość dużą porcję sera wymieszanego ze śmietaną i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 20-25 min. Czas zapiekania zależy od wielkości ziemniaków. Zapiekanka jest gotowa, gdy ser się rozpuści, a wierzch lekko zrumieni. Podajemy z zasmażaną kwaszoną kapustą lub inną lubianą jarzyną. Danie dobrze smakuje z sezonową surówką, z dodatkiem szklanki soku pomidorowego.


Zapiekanka z brukselki

(Przepis na 6 porcji)

Reklama

1 opakowanie mrożonej brukselki, 1/2 kg mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego (pół na pół), 2 dorodne pomidory (mogą być pomidory we własnym sosie - z puszki), sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki oleju do mięsa, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka musztardy, tłuszcz do smażenia klopsów i wysmarowania formy.
Sos: 1 duża filiżanka utartego żółtego sera, 2 jajka, 1 szklanka kwaśnej śmietany, sól, pieprz, duża szczypta utartej gałki muszkatołowej.

Brukselkę wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną i ocukrzoną wodę, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min. Cedzimy, pozostawiamy na sicie do wychłodzenia.
Mięso przyprawiamy olejem, posiekanym czosnkiem, musztardą, solą, pieprzem, przesianym przez sito majerankiem. Formujemy zgrabne klopsy wielkości główek brukselki, oprószamy delikatnie mąką i rumienimy na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron (krótko).
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania dajemy na przemian brukselkę i klopsy, na wierzch rozkładamy plastry pomidorów - wcześniej pozbawione skórki, całość polewamy sosem.
Sos: Składniki sosu dokładnie mieszamy, najlepiej robotem. Gdy sos się lekko spieni, zalewamy potrawę, wstawiamy do nagrzanego do 200o C piekarnika na 20-25 min. Czas pieczenia zależy od wielkości zapiekanej warstwy. Podajemy, gdy wierzch lekko się zrumieni, z ziemniakami purée lub frytkami i szklanką soku warzywnego czy filiżanką czerwonego, czystego barszczu.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Włochy: pielgrzymka dzieci do Lourdes

2024-05-09 16:32

[ TEMATY ]

dzieci

Lourdes

Ks. Daniel Marcinkiewicz

Włoskie dzieci przygotowują się na spotkanie z Matką Bożą w Lourdes. Po pandemicznej przerwie wyruszy pierwszy pociąg wiozący małych pielgrzymów do francuskiego sanktuarium. Pielgrzymka organizowana jest przez organizację UNITALSI, która od ponad 100 lat organizuje dla niepełnosprawnych i chorych pielgrzymki do Lourdes i innych międzynarodowych sanktuariów Europy.

Pociąg wyruszy 16 maja i zabierze 175 chorych i niepełnosprawnych dzieci, którym towarzyszyć będą rodzice, wolontariusze, lekarze i księża. Mali pielgrzymi pochodzą ze szpitali pediatrycznych w całych Włoszech. „Będzie to pierwsza pielgrzymka dzieci po pandemii” - powiedział prezes UNITALSI, Rocco Palese.

CZYTAJ DALEJ

Litania nie tylko na maj

Niedziela Ogólnopolska 19/2021, str. 14-15

[ TEMATY ]

litania

Karol Porwich/Niedziela

Jak powstały i skąd pochodzą wezwania Litanii Loretańskiej? Niektóre z nich wydają się bardzo tajemnicze: „Wieżo z kości słoniowej”, „Arko przymierza”, „Gwiazdo zaranna”…

Za nami już pierwsze dni maja – miesiąca poświęconego w szczególny sposób Dziewicy Maryi. To czas maryjnych nabożeństw, podczas których nie tylko w świątyniach, ale i przy kapliczkach lub przydrożnych figurach rozbrzmiewa Litania do Najświętszej Maryi Panny, popularnie nazywana Litanią Loretańską. Wielu z nas, także czytelników Niedzieli, pyta: jak powstały wezwania tej litanii? Jaka jest jej historia i co kryje się w niekiedy tajemniczo brzmiących określeniach, takich jak: „Domie złoty” czy „Wieżo z kości słoniowej”?

CZYTAJ DALEJ

Świadectwo Raymonda Nadera: naznaczony przez św. Szarbela

2024-05-10 13:22

[ TEMATY ]

Raymond Nader

Karol Porwich/Niedziela

Raymond Nader pokazuje ślad, który zostawił mu na ręce św. Szarbel

Raymond Nader pokazuje ślad, który zostawił mu na ręce św. Szarbel

W Duszpasterstwie Akademickim Emaus w Częstochowie miało miejsce niezwykłe wydarzenie. Raymond Nader, który przeżył niezwykłe doświadczenie mistyczne w pustelni, w której ostatnie lata spędził św. Szarbel, podzielił się swoim świadectwem.

Raymond Nader jest chrześcijaninem maronitą, ojcem trójki dzieci, który doświadczył widzeń św. Szarbela. Na początku spotkania Raymond Nader podzielił się historią swojego życia. – Przed rozpoczęciem studiów byłem żołnierzem, walczyłem na wojnie. Zdecydowałem o rozpoczęciu studiów, by tam zrozumieć istotę istnienia świata. Uzyskałem dyplom z inżynierii elektromechanicznej. Po studiach wyjechałem z Libanu do Wielkiej Brytanii, by tam specjalizować się w fizyce jądrowej – tak zaczął swoją opowieść Libańczyk.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję