Sałatka truskawkowo-szparagowa
2 szklanki małych, dojrzałych truskawek, pęczek (ok. 1/2 kg) ugotowanych, przestudzonych szparagów, gruby plaster (ok. 15 dag) gotowanej, chudej szynki, 4 liście sałaty, 1/2 szklanki delikatnego majonezu, 1 łyżeczka cukru pudru, sok z cytryny.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Umyte truskawki odsączamy na sicie, rozdrabniamy (np. na połowę lub cztery cząstki), lekko przesypujemy cukrem i wstawiamy do lodówki. Zimne szparagi kroimy w niewielką kostkę, lekko solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Łączymy z majonezem, drobno pokrojoną szynką, wychłodzonymi truskawkami. Całość delikatnie mieszamy i rozkładamy na liściach sałaty. Podajemy z białym pieczywem.
Torcik biszkoptowy z truskawkami
Biszkopt z 6 jajek lub gotowe blaty biszkoptowe, 1/2 l śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 2 opakowania "Śmietan-fixu" Dr. Oetkera, ok. 1/2 kg truskawek.
Biszkopt upiec w tortownicy. Ubić śmietanę, dodając cukier i cukier waniliowy oraz "Śmietan-fix" według przepisu na opakowaniu. Przełożyć krążki biszkoptowe ubitą śmietaną, dodając
truskawki. Na wierzchu wykonać dekorację z owoców i ewentualnie z kleksów ubitej śmietany.
Uwaga: Dodatek "Śmietan-fixu" powoduje, że śmietana nie podchodzi wodą, trzyma się dobrze całą dobę i jest smaczna.