Reklama

Z naszej kuchni

Niepowtarzalny smak dorodnych antonówek

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szarlotka z suchego pieczywa

Przepis na 1 małą tortownicę

1 suchy, najlepiej razowy - ale może być kilku gatunków - chleb, 8 dużych, dorodnych antonówek, 2 kopiaste łyżki cukru (koniecznie drobnego), cynamon, sok z cytryny i otarta z niej skórka, 2/3 kostki (18 dag) masła, 10 dag rodzynek, cukier puder do posypania, masło i tarta bułka do formy.

Rodzynki płuczemy, przelewamy na sicie wrzątkiem, odstawiamy do przechłodzenia. Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych jabłka ucieramy na tarce z dużymi otworami, posypujemy cukrem, kropimy sokiem z cytryny, dodajemy otartą skórkę z cytryny, rodzynki - składniki mieszamy, wstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce. Czerstwe pieczywo dosuszamy w piekarniku, przepuszczamy przez maszynkę. Masło lekko topimy. Tortownicę smarujemy obficie tłuszczem i oprószamy tartą bułką. Na spód tortownicy sypiemy na wys. 1 cm warstwę zmielonego chleba, kropimy 1/3 część stopionego masła, nakładamy połowę utartych jabłek, na nich - warstwę 1 cm mielonego chleba, kropimy 1/3 część stopionego masła, następnie nakładamy pozostałe jabłka. Całość delikatnie dociskamy, posypujemy 1 cm warstwą mielonego pieczywa i kropimy pozostałym masłem. Całość wstawiamy do wygrzanego do temp. 160o C piekarnika i pieczemy przez 35-40 min. Czas pieczenia zależy od wysokości szarlotki. Podajemy gorącą - z porcją lodów waniliowych lub śmietankowych albo na zimno - z bitą śmietaną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Przepis na 1 dużą paterę

2 dag świeżych drożdży, 1/2 szklanki pełnego mleka, 2 łyżki oliwy, 2 żółtka, 1 łyżka cukru pudru, mąka (ile wejdzie), sól, 2 szklanki utartych na tarce z dużymi otworami jabłek (wcześniej obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych), cukier puder do oprószenia racuchów, olej lub olej i smalec (pół na pół).

W letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki mąki rozprowadzamy drożdże. Gdy podwoją swoją objętość, dodajemy żółtka, sól, cukier i tyle mąki, by ciasto miało konsystencję jak na lane kluski. Do ciasta dodajemy ubitą z białek pianę, całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W szerokim, płaskim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Do wyrośniętego ciasta dodajemy jabłka, mieszamy. Metalową, cienką łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta, kładziemy na gorący tłuszcz, gdy jedna strona się zrumieni, odwracamy, dosmażamy, wyjmujemy cedzakową łyżką na warstwę bibuły, do odsączenia. Gorące racuchy układamy warstwami na paterze, oprószamy cukrem pudrem. Najsmaczniejsze, jeszcze ciepłe.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jezus modli się o jedność swoich uczniów na wzór jedności Trójcy Świętej

2024-04-16 13:37

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 17, 11b-19.

Środa, 15 maja

CZYTAJ DALEJ

Diecezja rzeszowska po aresztowaniu księdza: współpracujemy z organami państwa i chcemy wspierać poszkodowanych

2024-05-15 10:26

[ TEMATY ]

komunikat

Red.

„Władze kościelne deklarują pełną współpracę z organami państwa w celu wyjaśnienia wszystkich spraw związanych z zarzutami postawionymi duchownemu” - czytamy w komunikacie kurii diecezji rzeszowskiej po aresztowaniu wikarego w Święcanach.

Publikujemy treść komunikatu Kurii Diecezjalnej w Rzeszowie :

CZYTAJ DALEJ

Tydzień Laudato si’ w Polsce

2024-05-15 15:27

[ TEMATY ]

papież Franciszek

Laudato si'

Tydzień Laudato Si'

Łukasz Frasunkiewicz

“Tydzień Laudato si’” to inicjatywa watykańskiej Dykasterii ds. Integralnego Rozwoju Człowieka, upamiętniająca opublikowanie encykliki Laudato si' Papieża Franciszka, a przede wszystkim - zaproszenie do wcielania jej przesłania w życie. Obchodzony w tym roku w dniach 19-26 maja pod hasłem “Ziarna nadziei” przypomina nam, że choć czasy, w których żyjemy naznaczone są głębokimi kryzysami, to jako chrześcijanie - pozostajemy ludźmi nadziei, co więcej możemy naszymi postawami i gestami tę nadzieję kultywować i dawać ją innym.

Przesłanie “Laudato si’” - dzisiaj jeszcze bardziej aktualne

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję