Reklama

Z naszej kuchni

Staropolskie przysmaki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Krokiety z kaszy gryczanej

Potrawa - arcydzieło staropolskiej kuchni! Lekko zrumienione, chrupiące były przysmakiem! Przywróćmy je do utraconych łask, wprowadźmy do domowego jadłospisu - zasługują na to! Są zdrowe, lekko strawne, przypominają smaki i aromaty dawnych lat.

Przepis na 6 porcji

2 szklanki kaszy gryczanej, 1 duża filiżanka suszonych grzybów (może być tzw. mieszanka), 1 szklanka mleka, kawałek lekko podsuszonego żółtego sera, 2 duże cebule, olej do zasmażenia cebuli, 2 jajka, 2 łyżki posiekanego koperku (może być mrożony), sól i pieprz do smaku. Tarta bułka lub otręby pszenne do panierowania, olej lub olej i smalec - pół na pół.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W mleku - pół na pół z wodą - moczymy wypłukane grzyby (2 godziny) i w wodzie, w której się moczyły, gotujemy do miękkości. Cedzimy, wywar z grzybów uzupełniamy wodą do ilości 4 szklanek, zagotowujemy. Na wrzący sypiemy kaszę i gotujemy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ziarenka pochłoną cały płyn. Naczynie z kaszą szczelnie przykrywamy, owijamy w stare gazety, koc i stawiamy w ciepłym miejscu.
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy rozdrobnioną cebulę, uważając, by się nie zrumieniła. Na tarce z małymi otworami ucieramy ser. Miękką kaszę, grzyby i podsmażoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do masy dodajemy ser, całe jajka, koperek i przyprawy, składniki dokładnie wyrabiamy.
Na stolnicę sypiemy otręby lub tartą bułkę, wykładamy masę, formujemy zgrabny wałek, obtaczając go dokładnie w posypce. Z wałka kroimy niezbyt grube krokiety. Gdy trzeba, jeszcze lekko podsypujemy i od razu smażymy na dobrze rozgrzanym tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Układamy na wygrzanym półmisku, podajemy z filiżanką tzw. czystej zupy - grzybowej, pomidorowej lub czerwonego barszczu.
Krokiety są najsmaczniejsze gorące, prosto z patelni.

Surówka z cykorii - delikatesowa

Przepis na średniej wielkości salaterkę

Reklama

2 główki wybielonej cykorii, 2 duże winne jabłka, 1 cebula (może być czerwona), 2 kopiaste łyżki nasion słonecznika, 2 kopiaste łyżki migdałów.
Sos: 1 szklanka 12-procentowej śmietany, sok z 1 cytryny oraz otarta z niej skórka (łyżeczka!), cukier puder i sól do smaku.

Z cykorii oddzielamy zwiędłe liście, ścinamy grubą „piętkę”. Odkładamy kilka ładnych listków do przybrania. Migdały zalewamy wrzątkiem, cedzimy na sicie, zdejmujemy łupki, niezbyt drobno siekamy. Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę, kropimy obficie cytryną, by nie ściemniały, cebulę kroimy w cienkie piórka.
Cykorię kroimy w paseczki, łączymy z jabłkiem, cebulą, nasionami słonecznika i migdałami, przekładamy do salaterki. Surówki nie solimy!
Sos: Śmietanę łączymy z przyprawami, lekko ubijamy, by się spieniła, zalewamy surówkę i odstawiamy na 15 min - nie dłużej - w chłodne miejsce. Przed podaniem przybieramy zielonymi listkami cykorii.
Rada: Kto lubi, może posypać wierzch surówki rodzynkami.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Krzysztof Zanussi obchodzi dziś 85. urodziny

2024-06-17 09:22

[ TEMATY ]

urodziny

Krzysztof Zanussi

reżyser

Małgorzata Godzisz

Krzysztof Zanussi przed projekcją „Spirali”

Krzysztof Zanussi
przed projekcją „Spirali”

Krzysztof Zanussi, jeden z najbardziej utytułowanych polskich twórców filmowych obchodzi dziś, 17 czerwca, 85. urodziny. "Odeszła ode mnie nadzieja na proste recepty, bo wszelka mądrość jest jednak złożona i ukryta, nie daje się zamknąć prostymi sloganami" - powiedział reżyser w rozmowie z KAI. Krzysztof Zanussi jako pierwszy polski reżyser otrzymał w 1984 roku Złotego Lwa na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Wenecji. Twórca zasiadał w Papieskiej Radzie ds. Kultury, nadano mu trzynaście doktoratów honoris causa.

"W swoich dziełach Zanussi porusza odwieczne problemy: miłości, śmierci, szczęścia i sumienia, przyglądając się, jak objawiają się one w dzisiejszym świecie" - charakteryzuje jego twórczość portal culture.pl

CZYTAJ DALEJ

Zmiany kapłanów 2024 r.

2024-05-22 15:45

[ TEMATY ]

zmiany księży

zmiany personalne

zmiany kapłanów

Karol Porwich/Niedziela

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.

CZYTAJ DALEJ

Wschowa za życiem

2024-06-17 13:48

[ TEMATY ]

Zielona Góra

marsz dla życia i rodziny

fara Wschowa

franciszkanie Wschowa

Krystyna Pruchniewska

Marsz dla Życia i Rodziny we Wschowie

Marsz dla Życia i Rodziny we Wschowie

Marsz dla Życia i Rodziny w niedzielę 16 czerwca przeszedł ulicami Wschowy. Na koniec odbył się festyn rodzinny przy kościele pw. św. Jadwigi Królowej.

W inicjatywie udział wzięli wierni ze wszystkich wschowskich parafii, wyrażając poparcie dla rodziny zbudowanej na małżeństwie kobiety i mężczyzny oraz postawy otwartości na potomstwo. Kolorowy pochód wyrażał też afirmację życia i pragnienie jego ochrony od poczęcia do naturalnej śmierci. Marsz dla Życia i Rodziny uczestnicy rozpoczęli Koronką do Miłosierdzia Bożego na Placu Farnym. Wiele osób niosło kolorowe balony. Pochód zakończył się w kościele św. Jadwigi Królowej, gdzie uczestnicy zawierzyli ochronę życia w modlitwie przy relikwiach błogosławionej Rodziny Ulmów.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję