Reklama

Kuchnia dla samotnych

Filet z łososia

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przepis na 1 porcję

1 filet (nie dzwonko) ze świeżego łososia (wielkość - wg apetytu), 1 cytryna, sól, oliwa lub olej.
Sos: 1/2 szklanki gęstej śmietany (12-procentowej), 1 surowe żółtko, 1 kopiasta łyżeczka siekanego koperku (może być mrożony), sól, pieprz, sok z cytryny do smaku.

Filet, po opłukaniu i - gdy trzeba - oczyszczeniu z błon, kładziemy do miseczki, oprószamy delikatnie przyprawami, kropimy sokiem z cytryny, szczelnie przykrywamy i trzymamy w lodówce - można do następnego dnia. Na dobrze rozgrzaną patelnię lejemy łyżkę oliwy (nie więcej). Zamarynowany filet kroimy w paski, koniecznie jednakowej szerokości, lekko obsuszamy w bibułce, kładziemy na rozgrzany tłuszcz i, cały czas mieszając, smażymy, aż się zrumienią. Upieczoną rybę zestawiamy z ognia, przykrywamy, trzymamy w ciepłym miejscu.

Sos: Śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy surowe żółtko i, cały czas ubijając, podgrzewamy. Gdy składniki sosu się połączą, dodajemy przyprawy, koperek i nadal mieszając, podgrzewamy, ale nie dopuszczamy, by sos się zagotował.
Rybę przekładamy na wygrzany talerz, polewamy gorącym sosem. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, oraz zieloną sałatą polaną sosem jogurtowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pielgrzymi z diecezji bielsko-żywieckiej dotarli do Łagiewnik

2024-05-04 16:28

Małgorzata Pabis

    Do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie Łagiewnikach w piątek 3 maja dotarła 12. Piesza Pielgrzymka diecezji bielsko-żywieckiej.

    Na szlaku, liczącym około stu kilometrów, 1200 pątnikom towarzyszyło hasło „Tulmy się do Matki Miłosierdzia”. Po przyjściu do Łagiewnik pielgrzymi modlili się w bazylice Bożego Miłosierdzia w czasie Godziny Miłosierdzia i uczestniczyli we Mszy świętej, której przewodniczył i homilię wygłosił bp Piotr Greger.

CZYTAJ DALEJ

Ks. Węgrzyniak: miłość owocna i radosna dzięki wzajemności

2024-05-04 17:05

Archiwum ks. Wojciecha Węgrzyniaka

Ks. Wojciech Węgrzyniak

Ks. Wojciech Węgrzyniak

Najważniejszym przykazaniem jest miłość, ale bez wzajemności miłość nigdy nie będzie ani owocna, ani radosna - mówi biblista ks. dr hab. Wojciech Węgrzyniak w komentarzu dla Vatican News - Radia Watykańskiego do Ewangelii Szóstej Niedzieli Wielkanocnej 5 maja.

Ks. Węgrzyniak wskazuje na „wzajemność" jako słowo klucz do zrozumienia Ewangelii Szóstej Niedzieli Wielkanocnej. Podkreśla, że wydaje się ono ważniejsze niż „miłość" dla właściwego zrozumienia fragmentu Ewangelii św. Jana z tej niedzieli. „W piekle ludzie również są kochani przez Pana Boga, ale jeżeli cierpią, to dlatego, że tej miłości nie odwzajemniają” - zaznacza biblista.

CZYTAJ DALEJ

Pielgrzymi ze Słowacji

2024-05-04 22:26

Małgorzata Pabis

    Już po raz 17. do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach przybyła doroczna pielgrzymka katolików ze Słowacji organizowana przez „Radio Lumen”.

    Uroczystej Eucharystii, sprawowanej na ołtarzu polowym w sobotę 4 maja, przewodniczył bp František Trstenský, biskup spiski. W pielgrzymce wzięło udział ponad 10 tysięcy Słowaków.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję