Siostra Karolina, nazaretanka, jest przełożoną sióstr pracujących w Domu Rekolekcyjnym Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie k. Częstochowy. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Zaprasza na rekolekcje, dni skupienia lub na wypoczynek. Poleca też znakomitą kuchnię, którą prowadzą doświadczone kucharki - p. Basia i p. Marylka we współpracy z siostrami nazaretankami.
Składniki:
1 brokuł, marchewka, kawałek selera i korzenia pietruszki, zielona pietruszka, 1 litr wywaru mięsnego, 2 żółtka lub 100 ml śmietany do zupy, sól, biały pieprz
Wykonanie:
Do wywaru mięsnego włożyć obrane i umyte warzywa. Brokuł podzielić na różyczki, dodać do wywaru. Po zagotowaniu wyjąć ładniejsze różyczki brokułu, które posłużą do dekoracji. Pozostałe gotować do miękkości. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Zupę zmiksować i podgrzać. Dwa żółtka zmiksować z łyżeczką mąki pszennej. (Zamiast żółtek można dodać śmietanę). Wlać do wywaru, mieszając, żeby żółtko się nie ścięło. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, udekorowaną różyczkami brokułu i zieloną pietruszką.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu