Składniki:
filety z ryby (może być tilapia, dorsz, morszczuk)
czosnek granulowany
pieprz
bazylia
oregano
pietruszka suszona
sok z cytryny
1 jajko
½ szklanki mleka
3 czubate łyżki mąki pszennej
szczypta soli
Wykonanie:
Filety z ryby rozmrozić. Przygotować marynatę: połączyć wszystkie przyprawy, skropić sokiem z cytryny. Posmarować filety. Nie solić. Pozostawić na dwie godziny. Jajko rozmieszać z mlekiem, mąką i szczyptą soli, tak by powstało ciasto jak na naleśniki. Rybę wyjąć z marynaty, osuszyć na papierowym ręczniku, lekko posolić. Panierować i wkładać na rozgrzany olej (najlepiej rzepakowy). Smażyć na wolnym ogniu, żeby się zrumieniła. Podawać z cząstką cytryny.
Pomóż w rozwoju naszego portalu